Acuut stoppen met roken niet de beste manier

Nicotineverslaving of Acuut stoppen met roken

De negatieve effecten van roken op het menselijke lichaam vereist geen groot betoog. Volgens cijfers van STIVORO doet jaarlijks een kwart van de rokers een poging om te stoppen. Voor velen blijft het stoppen met roken een zware opgave.
Wageningse wiskundige Johan Grasman heeft onderzoek gedaan naar het effect van het acuut stoppen met roken. Uit dit onderzoek is

het volgende bekend geworden nicotineverslaving:
“Om je nicotineverslaving de baas te worden, kun je beter eerst minderen en dan op een zelf gekozen moment acuut stoppen. Dat volgt uit modelberekeningen die Grasman deed samen met onderzoekers psychologie van de Universiteit van Amsterdam.
Grasman en collega’s zetten een wiskundig model in elkaar dat het fysiologische proces van het stoppen met roken simuleert. Het model draait om drie factoren die van belang zijn bij het stoppen: het nicotinegehalte in het lichaam, de zin om te roken en de wil om te stoppen. […]”

Stoppen met roken

Opgemerkt moet worden dat acuut stoppen met roken niet meer kans geeft op uiteindelijke van de verslaving af te komen. De methode van abrupt stoppen zorgt er alleen voor dat een gebruiker sneller van een verslaving af komt. Volgens Grasman:

‘[…] bij geleidelijk stoppen drie keer zo lang voordat je er van af bent’
Acuut stoppen verhoogt niet uw slagingskans om te stoppen met roken. Wel kunt u sneller van uw verslaving afkomen indien u toch slaagt om uw sigaret te laten liggen. Elke dag dat u niet rookt is mooi meegenomen!
Bronnen:

Kijk ook eens bij:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26