Artikel Telegraaf 20 mei 2015 door: Anita Zijlstra

Artikel in de Telegraaf – HaloClinic

artikel Telegraaf 20 mei 2015 door: Anita Zijlstra

De_Telegraaf_logo

“Zalig zout”

Mensen met astma en huidziekten zoeken verlichting in ‘halokamers’.

Een aangenaam temperatuurtje, het rustgevende geluid van ruisende golven en krijsende meeuwen op de achtergrond. Met gesloten ogen wanen bezoekers van de HaloClinic in Zaandam zich in luie ligstoelen aan de kust. In werkelijkheid zitten ze twee hoog achter in een zoutkamer. Met papieren mutsje op, lekker blootsvoets of met overschoenen aan.

Op de grond, tegen de muren en het plafond, de 45 vierkante meter grote ruimte is vergeven van het zout. Maar het gaat vooral om de minuscule deeltjes farmaceutisch zout die door een speciale generator worden verneveld en zo gemakkelijk kunnen worden ingeademd tot aan de longblaasjes. En dat geeft letterlijk lucht.

Ik voel me als herboren

Mensen met astma, COPD, allergieën en huidaandoeningen als eczeem en psoriasis zeggen baat te hebben bij de therapie. Zoals Mirjam de Boer uit Wormer. “Ik slikte zware medicijnen voor astma en luchtweginfecties, maar niets hielp. Ik heb zelfs een jaar niet kunnen werken, zo ellendig en benauwd was ik. Maar nu ik regelmatig naar de zoutkamer ga, voel ik me als herboren. Zelfs de longarts heeft me ontslagen!” glundert de 42-jarige verpleegkundige. Ran Derei, oprichter van HaloClinic Nederland, is blij voor haar. Omdat hij altijd heeft geloofd in de heilzame werking van zout opende hij vier jaar geleden in ons land de eerste zoutkamer. “Echte grotten hebben we hier immers niet!” Want daarop is de therapie gebaseerd, vertelt hij (Speleotherapie).

Zwaar astmatische zoon

“Honderden jaren geleden al ontdekte men dat mensen die in de zoutmijnen en grotten werkten eigenlijk nooit longziekten hadden of ervan genazen. er werd ter plekke sanatoria opgericht. Zo reisde leider Franz Jozef van Oostenrijk vaak af naar de Wieliczka in Polen om te kuren. Prins Harry van Engeland is er ook geweest. Begin jaren negentig van de vorige  eeuw pas ontwikkelden de Russen een techniek om bovengronds het klimaat van een zoutmijn te kunnen nabootsen; de halotherapie, vernoemd naar het Griekse woord voor zout.”Montjesmaat wordt klinisch onderzoek verricht naar de effecten van zouttherapie. En dat wordt hoog tijd, vindt ook Regina de Herder. Haar 14-jarige zwaar astmatische zoon Bart, die diverse keren op doktersadvies moest kunnen kuren in het Zwitserse Davos, is klachtenvrij sinds hij regelmatig in de zoutkamer vertoeft. “Geen pillen en geen puffers meer nodig; hij heeft ook geen hoofdpijn meer. Zelfs zijn behandelend artsen staan voor een raadsel. maar zout doet echt wat!”

Inmiddels telt ons land meerdere zoutkamers; zelfs hele nagebouwde grotten met immense zoutblokken, gedolven in het Himalayagebergte. “Zouttherapie is een weldaad voor lichaam en geest. En baat het niet, dan schaadt het niet”, benadrukt Derei. “voor een overdosis zout hoef je overigens niet bang te zijn. Per uur adem je tussen de 4,5 en 7 microgram in. De aanbevolen maximale dagelijkse hoeveelheid zout die we via ons eten binnen mogen krijgen is 6 gram!”

“HaloClinic artikel in de Telegraaf”

“HaloClinic artikel in de Telegraaf” ‘Zelfs mijn longarts heeft me ontslagen!’ Ik ben met al de medicatie voor mijn zware astma gestopt. Mijn astma heeft zich mogelijk ontwikkeld na geruime tijd blootgesteld te zijn geweest aan rioolgassen. Zeer waarschijnlijk speelt ook een stukje aanleg mee.”

Text on the button
Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26