hyper reactiviteit longen, Astma, Eczeem, Allergie

Astma, Allergieën, Eczeem, Ervaring van Mirjam

Astma, Allergieën, Eczeem, ervaring Mirjam

Astma, Allergieën, Eczeem. Ervaring, Mijn naam is Mirjam, ik ben nu 42 jaar. In 2004 heb ik officieel de diagnose ASTMA gekregen. Naast mijn kwal heb ik, zoals veel benauwde patiënten een hyper reactiviteit longen, maar ook meerdere allergieën (stof, pollen, grassen en meerdere dieren) en eczeem.

Mijn astma heeft zich mogelijk ontwikkeld na geruime tijd blootgesteld te zijn geweest aan rioolgassen. Zeer waarschijnlijk speelt ook een stukje aanleg mee. Mijn zusje heeft vanaf haar geboorte Astma en in de familie hebben meerdere neven en nichten luchtwegproblemen.

Na veel inhalers te hebben geprobeerd gebruik ik sinds 4 jaar Spiriva, Seretide, Ventolin, Singulair inhalers en een slijmoplosser

 Continu klachten

Mijn klachten waren, hoesten, continu het gevoel te hebben dat er iets in mijn luchtpijp of keel zit (wat ik er dan uit wil hoesten), Benauwdheid (het gevoel door zo’n dun rietje te moeten ademen met een ketchup sluiting), opgeven van sputum (longslijm), continu een verstopte neus, slecht slapen (tijdens exacerbaties gemiddeld 3 uur per nacht), moe- hondsmoe, geen conditie, en uiteindelijk een zeer lage weerstand door mijn Astma, Allergieën en Eczeem. Wat weer leidt tot het snel ontwikkelen van luchtweginfecties en bijholteontstekingen.

Hyper reactiviteit longen

Door die hyper reactiviteit werd ik van het ene op het andere moment stik benauwd. De overgang van warm naar koud (en andersom) nat en droog, Rook of mist. Alles wat kon prikkelen deed dat ook: een luchtje, iemand dit voor me loopt met een sigaret, of iemand gerookt heeft, naast me komt staan waarbij de rook nog in de kleding hangt, een houtkachel in de straat… een bbq.

Vele kuren antibiotica

Mijn klachten (Astma, Allergieën, Eczeem) hielden het hele jaar aan, met de heftigste periode van eind zomer tot en met de lente. Ik gebruikte gemiddeld 5 tot 7 kuren antibiotica per jaar, vaak in  combinatie met prednison.

Dubbele longontsteking

In 2009 ben ik met een dubbele longontsteking opgenomen in het ziekenhuis, ik ben een half jaar thuis geweest voor ik weer aan het werk kon. Mijn eigen huisarts durfde uiteindelijk geen medicatie meer voor te schrijven. Zodra ik kwam met benauwdheidsklachten moest ik contact opnemen met de longarts. Ik viel niet onder het huisartsenprotocol behandeling bij Astma. Ik moest er maar mee leren leven.

Dat lukte me niet zo goed. Via de bedrijfsarts ben ik bij een psycholoog terecht gekomen.

Onbegrip in de omgeving

Ik had moeite te accepteren dat ik, een jonge vrouw, die voorheen alles kon en meer, nu haar energie moest verdelen. Ik moest accepteren dat mijn lichaam geen seintje gaf om rustiger aan te doen, maar meteen op de noodrem ging staan. Dat mijn batterij sneller leeg liep dan bij “gewone” mensen en dat mijn batterij vaak maar half vol zat. Dat mijn lijf blijkbaar twee keer zo lang nodig had om te herstellen. Mijn batterij dus ook. Ook het onbegrip in de omgeving werkte niet mee. Ik had op een gegeven moment echt het gevoel dat ik niet zo moest zeuren, niet aanstellen, maar doorgaan… Na een half jaar had ik door dat ik me prettiger voelde als ik naar mijn lichaam zou luisteren. En dat ik een leukere moeder en echtgenote ben als ik me goed voel. Ik ben nog steeds bezig dit te leren….

Longarts, kuurtje prednison

In februari 2014 moest ik weer naar longarts na de kerst en oud en nieuw aan een kuur gezeten te hebben en januari nog een kuurtje prednison gehad te hebben.

Beroerder door de antibiotica

Ik kreeg een kuur van drie maanden antibiotica. Daarna moest het wel weer rustig zijn. Na vier weken voelde ik me nog beroerder dan aan het begin van de kuur. Mijn astma en allergie klachten waren nog niet verminderd (slijm opgeven, benauwd, slecht slapen, etc.)

In een krantje zag ik een advertentie over de zoutkamer. De advertentie zag er aantrekkelijk uit. Ik had niets te verliezen, voor mijn gevoel had ik de bodem al bereikt.

Huisarts ontraadde me

Omdat ik toch huiverig was heb ik eerst overlegt met mijn huisarts. Die ontraadde het met me in eerste instantie. (ik was te slecht instelbaar en reageerde te heftig, wat nou als het verergerde..) Hij kent me, ik ben eigenwijs, dus ik moest heel voorzichtig zijn en het heel rustig opbouwen. Vervolgens heb ik de zoutkamer gebeld. Ran was heel vriendelijk en kon al mijn vragen en onzekerheden beantwoorden. Ik ben dezelfde week gegaan.

Zonder een hoestbui

Tijdens mijn eerste bezoek, ik zou een kwartier proberen, voelde ik dat mijn holtes open gingen. Mijn neus ging open. Uiteindelijk heb ik het hele uur gezeten. Aan het einde van het uur realiseerde ik me dat ik tot onder in mijn longen kon ademhalen zonder een hoestbui te krijgen… Ik heb de hele nacht geslapen.. klokje rond..

Ik meteen begonnen met een halotherapiekuur en ben zeer tevreden..

Echt blijvend effect

In de tussentijd heb een aantal bezoekers van de Zoutkamer gesproken en realiseer me dat ik een van de gelukkige ben die zo snel reageert. De meeste mensen beginnen al een echt blijvend effect te merken na enkele sessies in de zoutkamer te zijn geweest (COPD patiënten). Ik voel me energiek, mijn weerstand verbeterd; wordt niet meer ziek van alle virussen die voorbij komen. Ik heb lucht en mijn longen zijn rustig. Ik geef over het algemeen geen sputum meer op, en zeker geen groen. Ik slaap de hele nacht door zonder wakker te worden door hoesten. Mijn hyperreactiviteit is er nog wel, maar niet meer zo heftig.

De inhaleren van Ventolin heb ik niet meer nodig

Ik ben van de maximale doseringen van mijn medicatie naar de helft gegaan en momenteel gebruik ik alleen medicatie als dit nodig is. De inhaleren van Ventolin heb ik niet meer nodig gehad en de Singulair en slijmoplosser zijn gestopt.

Mijn klachten zijn niet teruggekomen

Ik ben nu, door de vakantieperiode twee maanden niet meer geweest in de zoutkamer in Zaandam. Mijn klachten(Astma, Allergieën, Eczeem) zijn niet teruggekomen. Ik voel me nog steeds goed.

Ik ga de zoutkamer zeker voor de winterperiode gebruiken als onderhoud. Zeker een maal per maand, al was het alleen om even lekker te relaxen en bij te kletsen met Ran.
vrijdag 15 augustus 2014
Mirjam uit de Wormer

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26