Astmapatiënt, Ervaring van Paul

Mijn ervaring als astmapatiënt bij de HaloClinic te Zaandam

Ik ben een 51-jarige man en al mijn hele leven astmapatiënt. Daarnaast ben ik allergisch voor de meeste bekende allergenen. Voor Astma gebruik ik Symbicort 200: voordat ik naar “de zoutkamer” ging, elke avond één “pufje”. Deze medicijnen doen prima hun werk en ik heb daardoor geen last van benauwdheid.
Gedurende de afgelopen vier maanden ben ik dertig keer naar “de zoutkamer” geweest. Gemiddeld is mijn medicijngebruik nu gedaald naar de helft van de oorspronkelijke dosering. Mijn bezoeken aan de zoutkamer heb ik als plezierig ervaren:

 • na elke sessie merkte ik direct dat ik “meer lucht ”had; mijn ademhaling voelde makkelijker en ruimer aan;
 • het uurtje in de zoutkamer ervaarde ik daarnaast als ontspannend;
 • Ran is een vriendelijke gastheer; hij geeft je het gevoel welkom te zijn en is oprecht geïnteresseerd in hoe het met je gaat.

Alhoewel ik direct na de eerste sessie al merkte dat een bezoek aan de zoutkamer een positieve uitwerking heeft op mijn ademhaling, was het na ruim twintig sessies dat ik soms meerdere dagen achter elkaar geen medicijnen nodig had.
Mijn medicijnen (die zoals vermeld prima werken) zijn een stuk goedkoper dan de Halotherapie. Ook moet het bezoek aan de zoutgrot ingepast worden in mijn dagelijkse ritme. Voor iemand met een fulltime-baan, zoals ik, is dat nog niet zo eenvoudig. Toch heb ik volstrekt geen spijt van de doorgelopen therapie. Nog sterker: ik overweeg serieus ermee door te gaan. De behandeling van mijn Astma door Halotherapie komt mij een stuk natuurlijker en prettiger over dan het (chemische) medicijngebruik. Daar komen dan voor mij de volgende (mogelijke) voordelen bij:

 • positieve uitwerking op de huid
 • opbouwen van extra weerstand
 • verlichtend bij verkoudheidsverschijnselen
 • en het al genoemde ontspanningskuurtje dat je jezelf hiermee geeft.

Ik heb verder goede hoop dat mijn medicijngebruik bij doorgaan met de therapie verder kan dalen.
Voor de goede orde merk ik op, dat ik nog vooraf, noch achteraf contact met mijn huisarts heb gehad over het ondergaan van Halotherapie en het minderen van het medicijngebruik. Wel heb ik research gepleegd op internet, waaruit veel positieve ervaringen naar voren kwamen van astmapatiënten (waar de mijne aan kan worden toegevoegd), en meen ik zelf goed “te kunnen luisteren” naar mijn lichaam.

Zoutkamer in Zaandam

Ran is vele lange dagen in Zaandam op zijn werk te vinden. Toch was het voor mij soms moeilijk om het zoutkamer bezoek te combineren met mijn verplichtingen op mijn werk en thuis. Misschien komt er een moment dat er zoveel zoutgrot bezoekers komen, dat het mogelijk is om een medewerker aan te nemen en de openingstijden iets te verruimen.
Ran: hartelijk bedankt voor het openen van een zoutkamer in Zaandam. En veel succes verder gewenst!
Daarnaast hoop ik dat overige lezers evenveel of meer baat bij de Halotherapie mogen hebben als ik.

Paul 

Deel 2 – Meer dan een jaar later

23 augustus 2013

Leeftijd: 52
Mijn ervaring bij de HaloClinic te Zaandam
Ik ben een 52-jarige man en een astmapatiënt. Daarnaast ben ik allergisch voor de meeste bekende allergenen.
Mijn situatie vóór de Halotherapie Ik gebruikte Symbicort 200, elke avond één “pufje”. Deze medicijnen deden prima hun werk en ik had daardoor geen last van benauwdheid. Wel was ik regelmatig verkouden.
Mijn situatie nu

Ik ben geheel medicijn vrij

Ik bezoek één keer per week “de zoutgrot”, ik ben geheel medicijn vrij, heb geen last van benauwdheid en ben veel minder vaak verkouden.

Het verloop van de therapie Vanaf juli 2011 ben ik ongeveer 60 keer naar de zoutkamer geweest. De eerste paar weken meerdere keren per week. Dat is afgebouwd naar één keer per week. Tamelijk snel al merkte ik het positieve effect van de therapie en kon ik geleidelijk gaan minderen met de medicatie. Na 4 maanden was mijn medicijngebruik gedaald naar circa de helft van de oorspronkelijke dosering. Sinds een week of vier ben ik helemaal met de medicatie gestopt.
Nog meer positiefs

 • Was ik toch nog eens een keer verkouden, dan werkte een bezoek aan de zoutkamer merkbaar verlichtend.
 • Ook denk ik, alhoewel niet direct meetbaar, dat een zoutkamer-sessie bijdraagt aan het opbouwen van weerstand en een positief effect heeft op mijn huid.
 • Een uurtje zoutgrot ervaar ik als rustgevend en ontspannend. Eventjes weg uit de haast van de dag. (En ik kom nog eens aan lezen toe.)
 • Ran is een vriendelijke en enthousiaste gastheer; hij geeft je het gevoel welkom te zijn en is oprecht geïnteresseerd in hoe het met je gaat.
 • Vanwege de informele sfeer vóór, tijdens en ná de sessie, is een bezoek aan de zoutkamer in niets vergelijkbaar met bijvoorbeeld een bezoek aan een dokter, en voelde ik mij snel op mijn gemak. Een bezoek aan de zoutkamer is iets om naar uit te kijken.

Een relativerende paragraaf

Reguliere (chemische) medicijngebruik

Ook zonder zoutkamer bezoek kon ik dankzij de medicijnen prima functioneren. Daarbij waren die medicijnen goedkoper en ook hoefde er geen tijd gevonden te worden voor een wekelijks bezoek aan de zoutkamer. Dat laatste is, voor iemand als ik met een fulltime-baan, nog niet zo eenvoudig.

De behandeling van mijn astma door de zoutkamer komt mij echter een stuk natuurlijker en prettiger over dan het reguliere (chemische) medicijngebruik, waardoor de keuze voor Halotherapie door mij snel is gemaakt.
Toekomst

Genezen van astma

Zou het in de toekomst misschien voor mij mogelijk te zijn om minder vaak naar de zoutgrot te gaan? Of ooit zelfs helemaal niet meer, zonder dat ik nog medicijnen nodig heb (oftewel helemaal te genezen als astmapatiënt, wat toch een chronischeziekte” is)? Ik weet het niet. Vooralsnog wil ik graag mijn wekelijkse bezoeken continueren. Maar wie weet…?

Maar, (en ik verval in herhalingen), vanwege bijkomstigheden als de positieve uitwerking op de huid, het versterken van weerstand, de verlichting bij verkoudheid, de ontspanning en de gezelligheid, weet ik helemaal niet of ik nog wel zou willen stoppen.
Disclaimer

Afbouwen van mijn medicijngebruik als astmapatiënt

Ik heb geen enkele medische achtergrond. Toen ik voor het eerst van de zoutgrot hoorde sprak mij dat aan en heb ik research gepleegd op internet, waaruit veel positieve ervaringen naar voren kwamen, ook uit serieuze wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb geen contact met mijn huisarts gehad over het ondergaan van halotherapie. Het afbouwen van mijn medicijngebruik heb ik gedaan door te “luisteren naar mijn lichaam”.
Tenslotte

Ran: hartelijk bedankt voor het openen van een zoutgrot in Zaandam. Ik ben heel erg blij en gelukkig dat ik met de halotherapie begonnen ben en, naar het zich laat aanzien, “medicijnvrij” ben geworden. Veel verder succes met de HaloClinic gewenst! Daarnaast hoop ik dat overige lezers evenveel baat bij de halotherapie mogen hebben als ik.
Paul  uit Purmerend.

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26