Als u de afgelopen dagen ook voortdurend moet niezen, een loopneus hebt, of kortademig bent geweest, dan bent u niet de enige. Dit zijn seizoenen allergieën die velen ervaren tijdens deze periode van overgang tussen seizoenen.

Seizoen allergieën

Wat veroorzaakt ze, en hoe kunnen ze worden behandeld?

Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een van de allergische ziekten. Vooral in de overgangsseizoenen hebben velen last van niezen, loopneus – en zelfs kortademigheid.

 Als u de afgelopen dagen ook voortdurend moet niezen, een loopneus hebt, of kortademig bent geweest, dan bent u niet de enige. Dit zijn seizoenen allergieën die velen ervaren tijdens deze periode van overgang tussen seizoenen.

 Hoe wordt het veroorzaakt? Wat is het verschil met een chronische allergieziektes? En hoe kan het worden behandeld?

Wat zijn allergieën?

Allergieën treden op wanneer het immuunsysteem reageert op een “allergeen” , meestal een lichaamsvreemde stof zoals stof, pollen, huidschilfers van dieren of voedsel. Het immuunsysteem reageert op allergenen door ze te bestrijden zoals het zou doen door een bacterie of virus te bestrijden Dit leidt tot typische symptomen zoals niezen, jeuk, huiduitslag en kortademigheid.

Een allergie is eigenlijk een chronische ziekte die wordt veroorzaakt door een ongewenste abnormale reactie van het immuunsysteem op die stoffen die normaal geen reactie zouden opwekken. Het immuunsysteem herkent bijvoorbeeld een getransplanteerd, niet eigen orgaan als invasief .Het reageert door unieke immunoglobuline-type E. antilichamen te produceren die verschillende cellen van het immuunsysteem activeren. Hierdoor geven  ze verschillende stoffen vrij  zoals histamine, leukotrinen en cytokinen. Deze veroorzaken de allergische reactie . Type E-antilichamen zijn uniek voor een bepaald allergeen, dus er zijn verschillende soorten allergie in de populatie.

Aantasting van de huid zal huiduitslag veroorzaken

De reactie en de ernst ervan zijn afhankelijk van het weefsel in het lichaam dat wordt blootgesteld aan allergenen. Blootstelling aan allergenen van de bovenste luchtwegen veroorzaakt een loopneus, niezen, tranen en jeuk van het gezicht en de keelholte. Ontsteking van de onderste luchtwegen kan een astma-aanval veroorzaken . Aantasting van de huid zal huiduitslag veroorzaken en jeukende allergenen die het spijsverteringskanaal irriteren veroorzaken buikpijn. En cardiovasculaire betrokkenheid zal een anafylactische reactie veroorzaken. Het assortiment veroorzakers is breed en hoewel seizoensgebonden allergieën relevant zijn voor slijmvliezen en meestal milde symptomen veroorzaken, kunnen allergieën voor verschillende voedingsmiddelen leiden tot betrokkenheid van de bloedsomloop en de mogelijkheid van een levensbedreigende anafylactische reactie inhouden.

De meest aangetaste lichaamsdelen de ogen en neus

In tegenstelling tot voedsel- en geneesmiddelenallergie, is seizoensgebonden allergie een ademhalingsallergie. Dat betekent dat de allergische reactie op stoffen optreedt als gevolg van blootstelling via het ademhalingssysteem. Daarom zijn de meest aangetaste lichaamsdelen de ogen, neus, sinussen en luchtwegen. Veel voorkomende symptomen zijn conjunctivitis, allergische rhinitis, kortademigheid en zelfs astma.

Hoewel allergieën het hele jaar door kunnen aanhouden. Worden seizoensgebonden allergieën veroorzaakt door gevoeligheid voor stuifmeel van bomen of grassen tijdens de bloeiseizoenen van die planten.

 Seizoen allergie, ook wel hooikoorts genoemd, komt meestal voor in de lente of herfst. Van eind februari tot mei is het stuifmeel van bomen zoals de els, berk en hazelaar de boosdoener. Vanaf mei zijn het de grassen die in de zomer bloeien en allergieën veroorzaken. In de herfst zijn het onder andere ambrosia, brandnetel en bijvoet die iedereen die allergisch is kunnen storen.

Waarom zijn meer mensen allergisch naarmate de tijd verstrijkt?

Allergie is een veelvoorkomende ziekte. Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een van de allergische ziekten. De meest voorkomende zijn allergische rhinitis, astma en atopische dermatitis. Het percentage mensen met luchtwegallergieën (seizoen allergie gebonden) in de bevolking is ongeveer 30%.

Dr. Yuval Tal, directeur van de afdeling Allergie en Klinische Immunologie, van de afdeling Interne Geneeskunde van het Hadassah Ein Kerem Hospital, legt uit dat er een toename is van allergiemeldingen onder de bevolking. “Het is niet precies hetzelfde, maar het hangt samen met een toename van de frequentie.” Dit komt zowel door een objectieve toename van het aantal allergische mensen als door een toenemende preoccupatie met het fenomeen.

Een kind van allergische ouders

“De prevalentie van allergieën is de afgelopen decennia gestegen”, merkt dr. Tal op, “en een deel van het verhaal is genetica.” Het is moeilijk te zeggen waarom het immuunsysteem van sommige mensen reageert op stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn. Het is duidelijk dat genetica hier een rol in speelt. Een kind van allergische ouders is waarschijnlijk zelf allergisch, maar het type allergie, dat afhangt van de stoffen die de reactie veroorzaken, is niet erfelijk.

Bovendien merkt dr. Tal op dat de stijgende levensstandaard in de westerse wereld in het algemeen een impact heeft op de stijgende berichtgeving: “Als je geen honger hebt, als je over het algemeen gezond bent, als er geen levensbedreigende uitdagingen zijn waar je mee moet omgaan, dan richt de aandacht zich op andere zaken. De problemen van vandaag nemen af, en dit relatief kleine probleem wordt groot.

Wat heeft dit met de klimaatcrisis te maken?

Nieuw onderzoek toont aan dat het seizoenen allergie op het punt staat langer en intenser te worden. Volgens de bevindingen, wordt in de VS een toename van de verspreiding van stuifmeel tot 200% verwacht in de huidige eeuw. Het wordt warmer en de bloemen bloeien sneller. Dit betekent dat het stuifmeel eerder in het jaar en over een langere periode in de lucht wordt verspreid “, legt dr. Tal uit. Volgens de onderzoekers kan een ander mechanisme de concentratie van allergenen in de lucht verergeren. Kooldioxide drijft het proces van fotosynthese aan, en over het algemeen is er meer van in de lucht, dus de planten en daarmee de bloemen zullen groter worden  en meer stuifmeel produceren.

Het is echter niet alleen de opwarming van de aarde die een grotere verspreiding van allergenen veroorzaakt. Ook extreem weer in het algemeen, een kenmerk van de klimaatcrisis. Stormen en winden voeren zand en stof met zich mee dat een reactie van allergenen op de afscheiding van huisstofmijt uitlokt. Onweersbuien die gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid en verhoogde druk ervoor zorgen dat de stuifmeelstructuur uiteenvalt. Hierdoor komen nog meer allergene moleculen vrij, en in het algemeen leidt dit tot een grote levitatie van de allergenen in de lucht.. “Bliksem draagt ​​ook bij aan dit proces”, merkt Dr. Tal op.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van seizoenen allergie is meestal gebaseerd op het kalmeren van de activiteit van het immuunsysteem door antihistaminica in te nemen. De meest geavanceerde en geavanceerde behandeling voor allergie is immunotherapie. Het is een immunotherapiemethode die geleidelijke blootstelling aan het allergeen omvat terwijl de biologische respons na blootstelling wordt gecontroleerd. De behandeling wordt uitgevoerd doormiddel van injecties. In verschillende concentratieniveaus en met verschillende frequenties. allemaal afhankelijk van de toestand van de patiënt. Dit is een effectief proces dat de patiënt bijna volledig en in de loop van de tijd van de allergische reacties kan genezen.

Wat ook belangrijk is, is het versterken van het afweersysteem, zodat het lichaam zelf kan zorgen voor minder heftige reacties op de allergenen.

Zouttherapie of Halotherapie, waarbij het immuunsysteem van binnen word versterkt. Is een van de non- invasieve behandelingen die voor alle leeftijden werkt, en met weinig inspanning kan worden ondergaan.

Zes keer meer auto-ongelukken door antihistaminica

Dr. Yuval Tal benadrukt dat er behoefte is aan uitbreiding van verschillende soorten behandelingen. “Ongeveer een kwart van het inkomensverlies in de westerse wereld wordt veroorzaakt door allergische rhinitis. Het kan en moet worden aangepakt. Maar antihistaminica, die therapieën van de oudere generatie zijn, veroorzaken op zichzelf nogal wat problemen, zoals vermoeidheid, die verantwoordelijk is voor zes keer meer auto-ongelukken, en een afname van ongeveer de helft van de academische prestaties. Beperkend op dit gebied is ook een aanzienlijk tekort aan allergiespecialisten. We hadden miljoenen kunnen helpen als er meer waren geweest.”

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26