Bron Halotherapie
Beste cliënt van HaloClinic Nederland
Het Griekse woord voor zout is “halos”. Simpel gezegd is de bron van Halotherapie het gebruik van droge zout nevel in de behandeling van ademhalingsproblemen, huidproblemen en huidirritaties, en bestrijding van mentale lethargie te behandelen.
Geschiedenis van de Halotherapie
De oude Grieken wisten het al: Zout heeft een positief effect op de luchtwegen en de huid. Het ontstaan van de hedendaagse zoutkamer is te herleiden naar de mediterrane zoutmijnen in Oost-Europa enkele eeuwen geleden. Artsen stelden vast dat mijnwerkers die in zoutmijnen werkten nauwelijks ziek werden. Problemen met de luchtwegen, verkoudheid of griep, oorontsteking en/of huidproblemen bleken bij de mijnwerkers nagenoeg niet of slechts in zeer geringe mate voor te komen.
Het ontstaan van Speleotherapie
Na langdurig onderzoek bleek dat er in deze zoutmijnen een microklimaat heerst dat zeer heilzaam is voor de gezondheid. In de lucht werd een hoge concentratie van zoutmoleculen waargenomen dus al snel werd het begrip ‘Speleotherapie’ geboren. Er werden er sanatoria opgericht, die ook vandaag de dag nog in gebruik zijn. Mensen met long- en huidaandoeningen blijken na regelmatig bezoek aan een zoutmijn of zoutgrot minder last te ervaren van hun symptomen. Eerst was Speleotherapie de enige behandelmogelijkheid tot 1987.
Halotherapie en levenskwaliteit
In 1987 ontstond er in Rusland een nieuwe techniek, waarbij zout afkomstig uit grotten en mijnen werd gebruikt om boven de grond eenzelfde microklimaat te creëren. Vanwege deze bron techniek zijn de eerste kunstmatige zoutkamers ontstaan, de Halotherapie. De laatste jaren komen er ook steeds meer kunstmatige zoutkamers bij. Halotherapie is voor mensen die met name in de grote steden vervuilde lucht inademen, waardoor toenemende luchtwegproblemen kunnen ontstaan. Halotherapie is geen vervanging van medicatie, het helpt echter wel om medicatie te verminderen of helemaal te stopen, de levenskwaliteit te verbeteren.
De informatie onder dit kopje is onder voorbehoud.
Enkele opmerking omtrent zout
De meest bijzondere zoutgrot is de Wieliczka zoutmijn bij Krakow in Polen. Ze bestaat al sinds de 13 de eeuw. Momenteel komen er 1.3 miljoen bezoekers per jaar. Ze noemen deze zoutmijn ook wel de ‘Underground Salt Cathedral of Poland’. In 1978 zijn de zoutmijnen geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoekers waren o.a. Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Fryderyk Coopin (23 July 1829),Karol Wojtyla (Paus Johannes Paulus II) en President Bill Clinton.
Allergology clinic in Solotvino
Mijnwerkers in de zoutmijnen kregen geen luchtwegproblemen en op basis van deze observaties werd ervan uitgegaan dat het microklimaat in deze mijnen goed voor de luchtweggezondheid was. Deze gedachten werd opgepakt in Solotvino in de Ukraine. Een van de meest bijzondere ziekenhuizen in de Karpaten is de ‘Republican Allergology Clinic’ in Solotvino, waar longpatiënten in onderaardse gangen en kamers uitgehouwen uit de zoutlagen slapen en zoute lucht inademen. Sinds de opening, 36 jaar geleden, hebben meer dan 100.000 mensen deze heilzame omgeving bezocht.
Longpatiënten ervaren verbetering
Salzheimstollen Berchtesgaden in Duitsland, vlakbij de grens met Oostenrijk (regio Salzburg), is de West-Europese wellness variant van Solotvino, met meer dan 15,000 bezoekers per jaar. Longpatiënten ervaren verbetering van hun klachten door middel van verblijf in deze hoog steriele, zoute omgeving. De Duitse zorgverzekeraars erkennen het verblijf in Berchtesgaden na doorverwijzing door de huisarts.