Eerste Zoutkamer van Nederland
NHD: Eerste zoutkamer van Nederland in Zaandam Nagebootste zoutgrot voor astmatici
HaloClinic Nederland
Ran Derei wijst naar de witte muur, een onwetende zou zeggen dat het sneeuw is. “Proef maar, dat kan gewoon!” Hij plukt wat van de muur en stopt het in zijn mond.
In HaloClinic Zaandam is alles omgeven van zout: de muren, de vloer, het plafond en de lucht. De eerste zoutkamer van Nederland opent vandaag zijn deuren. Ga er een uurtje zitten en je merkt dat je lichter gaat ademen
Farmaceutisch zout
Eigenaar Derei pakt een bekertje farmaceutisch zout en gooit het in een machine ter grootte van een espressoapparaat. Het apparaat vernevelt het zout en blaast de microscopisch kleine deeltjes de zoutkamer in, waar het volgens Derei schoner is dan in een operatiekamer. Het inademen van het zout zuivert de luchtwegen. Ideaal voor astmatici, rokers en sporters. “Iemand met astma voelt na vier sessies al behoorlijke verlichting. Het geeft meer lucht.” De zoutkamer is niet alleen goed voor de luchtwegen, ook mensen met huidklachten als eczeem en psoriasis kunnen baat hebben bij het microklimaat, waar de luchtvochtigheid laag is.
Zoutgrot
Een zoutkamer is een kopie van een zoutgrot; luchtsamenstelling, luchtvochtigheid en temperatuur worden hier exact nagebootst. “In 1843 kwamen Poolse artsen erachter dat arbeiders in de zoutmijnen bij Krakau nooit ziek werden. Dat kwam door het zout.” Artsen stuurden vervolgens hun patiënten de mijnen in, voor een zogeheten speleotherapie. Voor halotherapie, het bovengrondse equivalent van speleotherapie, hoeven Nederlanders voortaan geen verre reis meer te maken naar de Zwitserse bergen met de komst van de kliniek in Zaandam.
Dat heeft wel even geduurd, ook al is er volgens Derei veel vraag naar. In zijn geboorteland, Israël, zijn al zestig zoutkamers. “De eerste werd al twintig jaar geleden geopend.” Maar ook als toen al de eerste zoutkamer in Zaandam zou zijn geopend, dan nog was het te laat geweest voor tsaar Peter de Grote, die aan astma leed en 300 jaar eerder een tijdje in Zaandam woonde.
Derei weet niet waarom er nog geen zoutkamers in Nederland waren. “Misschien is het gewoon niet zo bekend hier. Maar steeds meer artsen geloven dat het werkt en sturen patiënten met chronische klachten naar de HaloClinic.”
Die onbekendheid verklaart waarschijnlijk ook waarom de zoutkamer wordt vergoed door beperkte zorgverzekeraars, zoals in Rusland en Israël. Voor Nederlandse gebruikers zou dat niet onwelkom zijn, want de zoutkamer sessies is wel belangrijk zijn bij het bestrijden van uw chronische klacht wat de reguliere medicatie niet kan.
Een sessie duurt één uur. In die tijd kan de klant doen wat hij wil in de zoutkamer, zoals het lezen van een boek of ontspannen met op de achtergrond rustgevende muziek en zeegeluiden. “De meeste mensen vallen dan in slaap”.
Volgens Jacob C, een vriend van Derei, is slijm de oorzaak van veel luchtwegproblemen. “Zout maakt het slijm los.”
Jacob maakt wel eens gebruik van een zoutkamer. Hij rookt veel, maar heeft geen last van zijn luchtwegen. “Het ademen gaat makkelijker, ik slaap er een stuk lekkerder door. Het helpt.”
REPORTAGE
Sven Bersee N.H.D.