Effectiviteit inhalatietherapie bij astma en COPD kan beter

Inhalatie halotherapie nog de beste methode

Een inhalatietherapie wordt veelvuldig gebruikt als behandeling tegen longziekten als astma en COPD. De effectiviteit van een dergelijke behandeling is wel afhankelijke van vele factoren!
”Zo kan gebruik van een bepaald type inhalator in een vochtige badkamer leiden tot een verdubbeling van de afgegeven hoeveelheid inhalatiemedicatie.

[…]

Bart Rottier, kinderarts-pulmonoloog in het UMCG, deed onderzoek naar de toediening van medicatie aan en via de luchtwegen en concludeert dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Rottier promoveert op 28 november op de resultaten van zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Effectiviteit van verschillende inhalatorsystemen

Inhalatietherapie biedt voordelen ten opzichte van medicijnen die oraal of via injecties worden toegediend. Een effectieve toediening is afhankelijk van veel factoren. Deze factoren zijn onder andere het ziektebeeld, de vorm van de longen, de deeltjesgrootteverdeling van het geneesmiddel en de manier van inhaleren. Rottier onderzocht de effectiviteit van verschillende inhalatorsystemen, hij concludeerde dat de keuze van de inhalator, inclusief de keuze voor een specifieke voorzetkamer bij een bepaald type inhalator (de dosisaerosol met spacer), de afgegeven hoeveelheid afgeleverde medicijndeeltjes bepaalt.

Voorbereidingshandelingen en inhalatietechniek

Externe factoren, zoals de luchtvochtigheid, kunnen hierbij van belang zijn. Ook de communicatie tussen zorgverlener en patiënt is van groot belang, voor de juiste voorbereidingshandelingen. Het inhalatietechniek en het opvolgen van bijvoorbeeld schoonmaakinstructies.”
Voor meer informatie over de onderzochte variabelen wil ik u verwijzen naar de link in de bronvermelding. Er valt dus nog veel winst te behalen, wanneer gekeken wordt naar de mogelijkheid om qua effectiviteit te verbeteren.

Bronnen:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26