Het is belangrijk om te begrijpen dat een astmapatiënt die rookt, zijn longen drie keer meer beschadigt dan een persoon die rookt en geen astma heeft.

                                                             COPD-ziekte

Een ernstige COPD-ziekte, veroorzaakt door o.a. roken

De nadelen van roken zijn talrijk en veroorzaken in milde gevallen esthetische problemen, maar in ernstige gevallen longkanker en COPD.

Dr. Yehuda Schwartz, een expert in longziekten, legt uit hoe je een vermijdbare COPD-ziekte moet behandelen en waarschuwt:

               stop met roken en ga voor een longfunctietest

De nadelen van roken zijn talrijk en veroorzaken in milde gevallen esthetische problemen,

“Normaal gesproken gebruiken we maar een vijfde van onze longcapaciteit”, zegt dr. Yehuda Schwartz. “Een gezond persoon verliest in de loop der jaren volume van de longfuncties tot rond de leeftijd van 70 jaar. Er blijft evenwel toch nog 1,5 keer meer over aan volume dan nodig is voor normale longactiviteit.” Wanneer een persoon echter rookt, versnelt de achteruitgang. Wanneer vervolgens een obstructieve aandoening optreedt, begint een progressief en onomkeerbaar proces in de longen.

“Een persoon die 25 jaar lang een pakje sigaretten per dag heeft gerookt, voelt misschien niets, of misschien alleen een storende hoest. Maar op een bepaald moment kan de verslechtering op een punt komen dat iemand bij inspanning toch een ademhalingsbeperking zal voelen. Later met lichte inspanningen, tot het moment dat hij moeite heeft met ademhalen, zelfs in rust.”

Wat is COPD?

Dit is een chronische progressieve ontstekingsobstructie die zich manifesteert in slijm ophoesten, kortademigheid en lichte tot matige ademhalingsinspanningen tijdens het rusten. Het proces is tweeledig – ontsteking van de bronchiën, als gevolg van het roken van tabak. Dit veroorzaakt de vernietiging van het longweefsel.

Wat veroorzaakt de ziekte COPD?

“COPD” wordt voornamelijk veroorzaakt door roken. Door het inademen van de chemische stoffen in tabak ontstaat schade aan de longen en bloedvaten van het lichaam. Deze schade leidt tot complicaties en een gebrek aan bloedproductie in bepaalde delen van het lichaam.

 Een gebrek aan bloedtoevoer betekent een gebrek aan zuurstof. In een vergevorderd stadium zal dit leiden tot schade aan de hartfunctie.

Roken, benadrukt Dr. Schwartz, is ook de belangrijkste oorzaak van longkanker, slokdarmkanker en blaaskanker. Bovendien schaadt roken de esthetiek en veroorzaakt het vroegtijdige huidveroudering en rimpels in het gezicht.

Wat zijn de symptomen?

“Ademhalingsmoeilijkheden bij verhoogde inspanning, in een gevorderd ziekteproces bij lichte inspanning en in rust. Hoesten, toegenomen slijm, kortademigheid en infecties die behandeling met antibiotica vereisen.”

Hoe wordt de ziekte behandeld?

“Het is belangrijk op te merken dat het proces onomkeerbaar is. We hebben geen effectieve medicijnen hebben om de omkeerbaarheid van de obstructieve aandoening te bewerkstelligen. Alleen maar met gedeeltelijk effect.

De behandeling voor een patiënt met chronische sputumhoest of ademhalingsmoeilijkheden, die wordt gediagnosticeerd in een longfunctietest, is via inhalatoren met langdurige luchtwegverwijders in combinatie met steroïden.

gediagnosticeerd in een longfunctietest, is via inhalatoren met langdurige luchtwegverwijders in combinatie met steroïden.

“Een andere behandeling voor de COPD ziekte is het behandelen van het slijm om het dunner en minder dik te maken, zodat het gemakkelijker kan worden vrijgegeven.

Gebruik van Halotherapie kan hetzelfde effect van luchtwegverwijders behalen, maar dan op natuurlijke wijze. Het slijm wordt makkelijker opgehoest, waardoor het ademen makkelijker wordt, en een algemeen gevoel van verlichting optreed.

"Wanneer de patiënt lijdt aan een matig ernstige obstructieve aandoening of hoger, zal hij ook longrevalidatie of gecontroleerde fysieke activiteit nodig hebben om het cardiopulmonale uithoudingsvermogen te verbeteren. Het vermijden van inspanningen door de patiënt zorgt ervoor dat de spieren verzwakken en de kortademigheid vergroten, omdat op deze manier hij is niet fit genoeg om goed te ademen tijdens dagelijkse inspanningen.

“Het laatste redmiddel is een longtransplantatie. Dit is een behandeling die men echter alleen gebruikt voor de moeilijkere situaties, vanwege de gecompliceerde problemen rond een transplantatie. Denk hier aan anti-afstotingsbehandelingen.

Waarom is het belangrijk om een ​​vroege diagnose te stellen?

“Naast behandeling met inhalatoren, is in veel onderzoeken bewezen dat alleen longrevalidatie een verbetering van het cardiopulmonale uithoudingsvermogen oplevert. Dit door het vermogen van de patiënt om met de beperkingen van de COPD-ziekte om te gaan significant te verbeteren. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen,” zegt Dr. Schwartz.

Dit wordt voornamelijk gedaan door het uitvoeren van een eenvoudige longfunctietest en spirometrie. Deze test wordt gedaan door elke longarts en verpleging bij een huisartsenpraktijken. Het is ook belangrijk om de patiënt opnieuw voor te lichten over alles wat met stoppen met roken te maken heeft.

“Er zijn programma’s om te stoppen met roken in alle fondsen, gecombineerd met workshops en het geven van medicijnen. Dit de drang van de patiënt om te roken voorkomen. Maar de eerste en belangrijkste stap is een serieuze beslissing van de patiënt om te stoppen met roken. Anders kan hij gemakkelijk teruggrijpen naar tabak.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen vaak baat hebben bij sessies in een zoutkamer.  Halotherapie helpt het algemene gesteldheid, uithoudingsvermogen en ontsteking warden te verminderen en het ademhalen te bevorderen.

Dit kunt u onder andere lezen in een masteronderzoek. Aantal cliënten van de HaloClinic werden in het onderzoek gevolgd. In het onderzoek stopten 9 op 10 van de cliënten met hun medicijnen; cliënten met COPD, psoriasis, eczeem, long-COVID.

Master Thesis (haloclinic.nl)

Wanneer moet u zich laten behandelen?

“Een patiënt die gedurende langere tijd een pakje per dag rookt, moet eens per twee jaar zijn longfunctie laten controleren. Ongeveer 20% van de bevolking rookt. De timing van de ziekte hangt af van de genetische belasting van de patiënt. Een persoon met minder bescherming, ontwikkelt de ziekte in de veertig. Zal een persoon met een hoge bescherming de ziekte ontwikkelen, is dat op 60-jarige leeftijd.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat een astmapatiënt die rookt, zijn longen drie keer meer beschadigt dan een persoon die rookt en geen astma heeft. Dit maakt de obstructieve aandoening slechts gedeeltelijk omkeerbaar. Er is geen ontkomen aan”, benadrukt Dr. Schwartz en besluit: “De cruciale stap is om onmiddellijk te stoppen met roken. En getest te worden zo vroeg mogelijk”.

Het zou raadzaam zijn voor Dr. Schwartz, en vele longartsen, om eens op bezoek te komen bij HaloClinic Nederland.

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26