Futloos door sarcoïdose

Futloos door sarcoïdose

Iedereen heeft wel iets om het lijf. Sjaak Bakker uit Zwaag lijd aan chronische longsarcoïdose.

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij door onbekende oorzaak ontstekingen ontstaan. Bij Sjaak Bakker (57) werd deze ziekte op zijn longen aangetroffen toen hij in een tijdbestek van een paar weken nog nauwelijks een stap kon zetten. „Ik was altijd gezonde vent. Gemiddeld had ik een keer in de vijf jaar een griepje, en ik heb een keer mijn rug verdraaid door te wild spelen met de hond.

Longpunctie gehad

Het hele verhaal met de longsarcoïdose begon in 2009. Ik liep de hele dag te hoesten en had totaal geen puf meer. Het gebeurde in een hele korte tijd. Ik was bezig aan het bouwen van ons eigen huis maar kreeg mijn ene been nog amper voor het andere. Dan weet je wel dat er iets niet klopt.”

„Tijdens een onderzoek is er een longpunctie gedaan en is er weefsel weefsel weggehaald. Op een longfoto waren allemaal witte vlekken te zien.”

Longsarcoïdose

Longsarcoïdose

„Een longfoto hoort gewoonlijk vrij egaal grijs te zijn. Door de witte vlekken werd duidelijk dat ik veelte weinig zuurstof binnen kreeg omdat dit werd geblokkeerd door de ontstekingen.”

‘Ik kon in een paar weken tijd nog nauwelijks stap zetten’

„Ik was 47 toen dit ontdekt werd, hartstikke jong nog. Maar het maakt niet uit hoe oud je bent, je loopt het maar mooi op. Niemand weet hoe je aan sarcoïdose komt. Het is ook niet te bestrijden of te genezen. De ontstekingen kunnen allen onderdrukt worden. Ik kreeg het paardenmiddel Prednison, maar had wel een stevige staartboost nodig.”

Prednison een paardenmiddel

„Na een kuur van zes weken was het weer stuk rustiger, maar ik was niet meteen fit. Elke keer als we gingen Prednison afbouwen en ik onder 10 mg per dag kwam, kwam het hoesten en kuchen weer terug. Ik werd belemmerd in mijn werk en kon niet altijd doen wat ik wilde moest doen. De longarts kon er niets mee.”

„Ik las in een yogatijdschrift van mijn vrouw over halotherapie zoutkamer in Zaandam, een zoutbehandeling voor onder andere longpatiënten en dacht, baat het niet dan schaadt het niet. Ik wilde niet de rest van mijn leven aan die Prednison zitten. Na twee weken halotherapie behandelingen wist ik niet wat me overkwam. ik begon vreeslijk te hoesten , er kwam een hele lading troep los. Gek genoeg had ik meteen meer lucht en voelde me een stuk prettiger.”

Twee soorten longsarcoïdose

„Op een longfoto die laatste is genomen, zijn bijna alle witte vlekken verdwenen. Mijn longarts vertelde dat er twee soorten longsarcoïdose bestaan. Vrouwen krijgen vaak de acute vorm sarcoïdose, en overleven dat meestal niet. Ik had de chronische variant. De eerste keer dat ik dat hoorde dat ik longsarcoïdose heb dacht ik ‘shit.’ Nu ik het onder controle heb door de halotherapie in de zoutkamer kan ik er goed mee leven.”

Bron: Noord-Hollandsdagblad

Wat heb jij om het lijf?

Mail naar [email protected]

Author Info

Haloclinic Nederland

Eerste sessie gratis!

Zaandam: 075 760 00 26 - Heemstede: 023 528 21 49
of maak online een afspraak
RESERVEER ONLINE!