Huisarts mist ruim 7 op de 10 longontstekingen

Huisarts mist ruim 7 op de 10 longontstekingen

De titel zal vast bij u een vorm van verbazing opwekken. We gaan als bezoeker van de huisarts er vaak van uit dat hij relatief gemakkelijk kan vast stellen of er sprake is van een longontsteking. Het vaststellen van een longontsteking gebeurd meestal op basis van de waarneming van een huisarts. Echter, men kan pas zeker zijn of er sprake is van een longontsteking dan wel een ernstige verkoudheid, indien men een röntgenfoto laat maken. Een hulpmiddel welke niet altijd aanwezig is in een huisartsenpraktijk.

Diagnose van ‘longontsteking’

Andersom kan het ook. Iemand krijgt de diagnose van ‘longontsteking’ terwijl hier helemaal geen sprake van is. Iemand krijgt dan onnodige antibiotica voorgeschreven. Door teveel of verkeerd antibiotica gebruik is er namelijk een grotere kans op resistentie (ziekmakers overleven).

Onderzoek naar constateren van een longontsteking

Uit een onderzoek met 2800 mensen welke last hadden van ernstige hoestklachten, bleek 140 daarvan een longontsteking te hebben.

“Slechts 41 daarvan werden er ook uitgepikt door de huisarts. Bij 31 mensen werd juist een verkeerde diagnose gesteld: de huisarts dacht aan een longontsteking, terwijl deze mensen gezond waren. Dus van de 72 diagnoses in totaal, had de huisarts slechts 57% (41 mensen) goed.”

Oplossing?

Een longontsteking kan beter geconstateerd worden indien er een röntgenfoto wordt gemaakt. De vraag is nu wel of er geen goedkopere oplossingen zijn voor het kunnen constateren van een longontsteking.

Bron: nu.nl

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26