kinkhoest ernstige ziekten sinds 2015

Kinkhoest, ernstigste ziekte-uitbraak sinds 2015: ongeveer 400 kinkhoestpatiënten in mei

Wij van de HaloClinic zien al maanden veel cliënten met kinkhoest. Wij kunnen hen gelukkig goed helpen. Wereldwijd is kinkhoest inmiddels weer een groot probleem. Het Davidson Instituut voor Wetenschappelijk Onderwijs doet hier onderzoek naar. Ze vertellen in dit artikel ook over gele koorts.

Op dit moment is er een ernstige uitbraak van kinkhoest gaande. In Israël zijn deze maand al 372 mensen ermee gediagnosticeerd. Dat is het hoogste aantal sinds 2015. Men verwacht dat het aantal patiënten deze maand boven de 400 komt. Ziektegevallen worden in heel Israël gemeld. De afgelopen week voerden Ashkelon, Modi’in en Haifa de lijst aan.

Kinkhoest is wereldwijd een probleem. In de VS is het aantal gevallen verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Het aantal nadert het aantal van vóór de coronapandemie. In het VK en Europa komt het momenteel veel voor. In het eerste kwartaal van 2024 hebben meer mensen het gekregen, dan in heel 2023. Op de Filipijnen zijn er 2.500 gevallen gemeld sinds begin dit jaar. Hiervan zijn er 96 overleden. Er wordt daar nu een vaccinatiecampagne gepland om verdere kindersterfte te voorkomen. In Australië is er de afgelopen maand ook een stijging gemeld. De cijfers overtreffen nu al die van heel 2023. Dit zelfs voordat hun winter begint. Kinkhoest verspreidt zich ook ongecontroleerd in verschillende Afrikaanse landen.

Kinkhoest, ernstigste ziekte-uitbraak sinds 2015: ongeveer 400 kinkhoestpatiënten in mei

Als je in contact bent geweest met een kinkhoestpatiënt, zoek dan snel medische hulp. Dit geldt ook voor revaccineerden. De ziekte kan worden voorkomen met vroege behandeling. Vaccinatie blijft de belangrijkste bescherming tegen de ziekte.

Gele koorts 

Gele koorts is een groot gezondheidsprobleem in Afrika. De WHO schat dat elk jaar tussen de 84.000 en 170.000 mensen ernstig ziek worden. In Oeganda is het risico op besmetting hoog. De overheid is een vaccinatiecampagne gestart. Slechts ongeveer 12 miljoen van de verwachte 27 miljoen mensen lieten zich vaccineren.

Gele koorts is een virale ziekte. De ziekte wordt overgedragen door muggen. De ziekte begint met milde symptomen zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Sommige patiënten herstellen in dit stadium. Bij anderen keert de ziekte terug in een ernstiger tweede stadium. De koorts stijgt dan opnieuw. Lever en nieren worden aangetast. De huid en ogen van de patiënten worden geel. Vandaar de naam gele koorts. Urine wordt donker en er kunnen pijn en braken optreden. Er kan bloed uit de mond, neus, ogen of maag komen. Ongeveer de helft van de patiënten met complicaties sterft binnen tien dagen.

Gele koorts komt tegenwoordig voor in delen van Afrika en Zuid-Amerika. Er is altijd het risico dat toeristen de ziekte oplopen. Ze kunnen de ziekte meenemen naar hun land. Veranderende klimaatomstandigheden helpen de muggen zich naar nieuwe gebieden te verplaatsen. Dit maakt gele koorts een mogelijke wereldwijde bedreiging. 

Kinkhoest?

Merkt u dat u ook last heeft van hoest die maar niet weggaat? U bent van harte welkom bij ons in de HaloClinic, in Zaandam of Heemstede. Wij hebben 13 jaar lang al meer dan 10.000 mensen geholpen. Dat zijn cliënten met aandoeningen als COPD en psoriasis, astma, hooikoorts en eczeem. Boek nu uw gratis eerste sessie hier!

Bron: https://www.mako.co.il/health-news/local/Article-696e34dc0d1ef81027.htm?utm_surce=AndroidNews12&utm_medium=Share

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26