“Toen ik sprak met jongeren over longkanker, dacht ik aan mijn vader”

Middelbare scholieren hebben een bezoek gebracht aan grote ziekenhuisafdelingen in Israël. Ze spraken daar met artsen en patiënten. Ze hebben zo geleerd over de schade die aan longen wordt toegebracht. En hoe roken longkanker kan veroorzaken. Ze weten hoe gemakkelijk het is om te beginnen met roken. Nu begrijpen ze ook hoe gevaarlijk en onomkeerbaar het is. Dit is het het Long Ambition-project – de volgende generatie.

Een jongere zegt nee tegen een sigaret.

Een jongere zegt nee tegen een sigaret.

Het Israël Center for Disease Control heeft een enquête gehouden. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de rokers begint met roken vóór de leeftijd van 18 jaar. Uit de gegevens blijkt ook dat 13-24 jaar de leeftijdsgroep is die het meest begint met roken. De afgelopen jaren is het aantal rokers in deze leeftijdscategorie gestegen.

Longkankerbehandeling bij het Sheba Medical Center

In het Israëlische middelbare onderwijs proberen ze dit fenomeen tegen te gaan. Ze gebruiken hiervoor innovatieve en ongebruikelijke manieren. De afgelopen twee jaar werden leerlingen van middelbare scholen uitgenodigd om verschillende medische centra te bezoeken. Ze ontmoetten daar patiënten en artsen. Ze verkregen diepgaande medische informatie. En ze eerden over de reis die kankerpatiënten met longkanker doormaken — en de relatie tussen de ziekte en roken.

Het idee voor dit project is afkomstig van Professor Yair Bar. Professor Yair Bar is directeur van de afdeling longkankerbehandeling bij het Sheba Medical Center. “Het verminderen van het percentage rokers in Israël, zal het percentage longkankerpatiënten bepalen over een tiental jaren”, legt professor Bar uit. “Het belangrijkste wat we kunnen doen is praten met jongeren. Zij lopen het grootste risico lopen om te beginnen met roken. Ze zijn het grootste potentiële slachtoffer zijn.”

Jongeren horen en begrijpen welke ziekten door roken worden veroorzaakt

“Jongeren worden blootgesteld aan roken via films. Daar zien ze filmsterren en beroemdheden roken terwijl ze succesvol en gelukkig zijn”, verduidelijkt hij. “Dit staat in contrast met de waarschuwingen over de gezondheidsrisico’s van roken. We begrepen dat om de schade van roken aan te pakken, ze het ‘met hun eigen ogen’ moeten zien. Ze moesten ontmoetingen met artsen en patiënten hebben. Het farmaceutische bedrijf AstraZeneca bracht mij in contact met de Israëlische scholen. Samen gingen we op pad om hen bloot te stellen aan de realiteit en de feiten. Dit zodat ze van artsen kunnen horen welke ziekten door roken worden veroorzaakt. En van patiënten over het lijden en de schade die roken veroorzaakt.”

“Ik geloof dat ontmoetingen tussen jongeren en artsen en patiënten cumulatieve effecten hebben”, zegt professor Bar. “De kinderen die deelnamen aan het programma dat we vorig jaar deden, produceerden video’s. Die zijn miljoenen keren bekeken. Ze trokken een enorme aandacht. Ik twijfel er daarom niet aan dat deze ontmoetingen impact hebben.”

Uiteindelijk was het zeer verrijkend

“Het project over roken was onderdeel van onze maatschappijleer. We leerden over de stoffen in sigaretten, en de schade die ze veroorzaken. We bezochten het Bilinson-ziekenhuis in Petah Tikva”, zegt Lin Moshe. Lin Moshe is een 14-jarige student uit Tzimurim. Dat is een buitenwijk van Tel Aviv. “In het begin wist ik niet hoe ik moest reageren, hoe het eruit zou zien. Ik was wat bang en wist niet waar ik terecht zou komen. Uiteindelijk was het zeer verrijkend. We spraken met longkankerpatiënten van wie de ziekte het gevolg was van roken. Ik was geschokt.

Mijn familie rookt nu buiten

Ik had niet verwacht zulke ernstige gevolgen te zien vanwege roken, dat er zo onschuldig uitziet. Mijn vader en broer roken regelmatig. Dit raakte me diep. Toen ik thuiskwam, vertelde ik mijn familie wat ik had geleerd over roken. Ik legde aan mijn moeder uit dat we ‘passief roken’. Mijn broer en vader proberen sindsdien zo min mogelijk te roken. Ze wachten buiten nadat ze gerookt hebben. Dit zodat de geur verdwijnt — maar ik denk niet dat het genoeg is”, benadrukt Lin Moshe.

Een longkankerpatiënt, ongeveer de leeftijd van mijn moeder

Wat was het moeilijkste moment voor jou tijdens het bezoek? “Het ontmoeten van een longkankerpatiënt, ongeveer de leeftijd van mijn moeder. Ze vertelde dat artsen haar hadden verteld dat als ze niet zou stoppen met roken, ze zou kunnen te komen overlijden. Dat schokte me.”

Op onze middelbare school zijn er veel rokers

Heb je zelf geprobeerd te roken? “Het heeft me nooit aangetrokken of nieuwsgierig gemaakt. Ik wist dat het verslavend was. En ernstige schade aan mijn gezondheid kon toebrengen. Een vriendin vroeg me eens of ik wilde roken. Ik zei nee, en vroeg haar om haar sigaret weg te houden. Dat deed ze. Op onze middelbare school zijn er veel rokers. Zelfs een goede vriendin van mij rookt. Ik ging zitten en praatte met haar, zonder ruzie te maken. Ik legde haar uit hoe ze zichzelf in gevaar bracht. Ze was geschokt en gooide haar sigaret weg. Thuis is het me nog niet gelukt om een verandering teweeg te brengen. Maar ik ben vastbesloten om te slagen. Ik hoop dat ze uiteindelijk volledig zullen stoppen, dat is het doel.”

“We willen laten zien dat de schade aan de longen enorm en angstaanjagend is”

“Een jaar geleden initieerde het farmaceutische bedrijf AstraZeneca een project. Dit project was onderdeel van het Long Ambition-programma in samenwerking met het Israël Center for Disease Control,” legt Boaz Davidovich, CEO van AstraZeneca Israël, uit. “Het doel is om kinderen bewust te maken van de gevaren van roken. We zijn verheugd over de samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, de verschillende medische centra en het personeel dat zich inspande om dit mogelijk te maken. Dit is een belangrijk programma dat scholieren in het hele land bereikt. We willen laten zien dat de schade aan de longen enorm en angstaanjagend is.”

Verpleegkundigen en pedagogische begeleiders

Tijdens de bezoeken aan de medische centra werden de scholieren begeleid door experts, verpleegkundigen en pedagogische begeleiders. Ze kregen de kans om de medische apparatuur en machines te zien die worden gebruikt om longkanker te diagnosticeren en te behandelen. En om met artsen en verpleegkundigen te praten. Ze ontmoetten ook patiënten die hen vertelden over hun persoonlijke ervaringen met longkanker. En hoe roken hun leven had beïnvloed.

“De impact van het Long Ambition-programma op de scholieren is zeer positief,” zegt Boaz Davidovich. “We hebben gezien dat het programma hen bewust heeft gemaakt van de gevaren van roken. En hen heeft aangemoedigd om gezonde keuzes te maken. We hopen dat dit initiatief zal bijdragen aan het verminderen van het aantal jonge rokers in Israël. En dat dit uiteindelijk zal resulteren in een lagere incidentie van longkanker.”

Link artikel: https://www.mako.co.il/news-med12/lung_ambition/Article-10f6581adf2ec81026.htm?utm_source=AndroidNews12&utm_medium=Share

In samenwerking met AstraZeneca (als onderdeel van het Long Ambition project)

Bron – Asenat Ofer | MED12 | Gepubliceerd 01-07-24 11:59

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26