Menstruele cyclus van de vrouw kan ernst van astma beïnvloeden

Menstruele cyclus van de vrouw kan ernst van astma beïnvloeden

Noorse wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde symptomen van astma heviger worden op een bepaald moment in de cyclus van de vrouw. Hormoonschommelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Bijna 4000 vrouwen met een regelmatige menstruele cyclus hebben deelgenomen aan het onderzoek.
”De resultaten toonden dat een piepende ademhaling sterker voorkwam tussen de 10de en 22ste dag van de cyclus, met bij bepaalde vrouwen een dip rond de 14de tot 16de dag. Kortademigheid was dan weer het hoogst tussen de 7de en 21ste dag van de cyclus.

Hoesten was dan weer een groter probleem rond de ovulatie. Hoewel de symptomen niet alleen voorkwamen bij de vrouwen met astma, was het hoesten wel erger bij degene met de aandoening. Ook de vrouwen die rookten of last hadden van overgewicht hadden er meer last van.

Ernst astma

Het effect is toe te schrijven aan het hormonengehalte van vrouwen, dat in de loop van de cyclus daalt en stijgt. Deze studie suggereert dat dit een effect heeft op de luchtwegen en een indirect effect op de ontstekingsreacties bij infecties. ”
Onderzoek naar dergelijke relaties leveren belangrijke inzichten op. Alertheid met betrekking tot de symptomen welke ernstige astma kunnen uitlokken, kan resulteren in een betere controle over de symptomen.

Bron:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26