Minder zout consumeren

Minder zout consumeren

Het lichaam heeft zout nodig. Zout dat nodig is voor het regelen van het vocht in uw lichaam, transport van voedingsstoffen, het prikkelen van zenuwen en het kunnen doen samentrekken van spieren. Een minimale hoeveelheid zout per dag hebben mensen nodig om deze bovengenoemde processen in gang te houden. Aan de andere kant kan men ook ‘te veel’ zout binnen krijgen. Met als gevolg dat de bloeddruk wordt verhoogd met kans op hart- en vaatziekten en nierschade. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout (= 2,4 gram natrium) per dag binnen te krijgen. Het lichaam heeft zelfs voldoende aan 1 tot 3 gram zout per dag (Bron: Voedingscentrum.nl).

Te veel zout inname van Nederlanders

Nederlanders krijgen dagelijks teveel zout binnen. Volwassen mannen gemiddelde 9,9 gram zout per dag en vrouwen krijgen gemiddeld 7,5 gram zout per dag binnen. Gelukkig heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geconstateerd dat Nederlanders 3 procent minder zout binnengekregen hebben dan het jaar daarvoor. Reden voor deze afname is dat het zoutgehalte in brood en in groenteconserven licht is afgenomen. De hoeveelheid zout in vlees en soepen is nog altijd hetzelfde. De levensmiddelenindustrie heeft overigens de intentie om in 2015 een zoutreductie te hebben gerealiseerd van ongeveer 9 procent. Een afname welke volgens de Consumentenbond nog niet groot genoeg is (Bron: Nu.nl).

zoutkamer

Verplicht minder zout in brood

Een van de acties om het zout in voeding omlaag te brengen is door het zout in brood te minderen. Het kabinet heeft het maximum zoutgehalte in brood verlaagd van 2,1 procent naar 1,8 procent.  zelf welke gesteund wordt door het kabinet. Het kabinet hoopt dat andere industrieën vrijwillige volgen, anders zal wettelijke maatregelen noodzakelijk zijn (Bron: Nu.nl).

WHO adviseert minder zout te eten

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt met nieuwe richtlijnen op het gebied van zoutconsumptie.

”Volwassenen wordt aangeraden minder dan 2 gram natrium of 5 gram keukenzout en ten minste 3,51 gram kalium per dag te gebruiken om het risico van hartziekten en hersenbloedingen te verminderen.
Eerder beval de VN-organisatie volwassenen aan 2 gram natrium te gebruiken, maar nu wordt gesproken van minder dan 2 gram. Voor het eerst komt de WHO ook met aanbevelingen voor het gebruik van natrium, keukenzout en kalium voor kinderen, afhankelijk van hun gewicht, leeftijd en behoefte aan energie.”
(Bron: Nu.nl).

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26