Minister Schippers waarschuwt voor resistentie tegen antibiotica
Resistentie tegen antibiotica
Antibiotica kunnen gezien worden als een soort van wondermiddel. Jaarlijks gebruiken ongeveer vier miljoen Nederlanders een antibioticum. Penicilline is het belangrijkste soort antibiotica dat wordt voorgeschreven en staat bekend als het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Belangrijk bij antibiotica is dat -net als bij veel andere medicatie- volgens het juiste voorschrift wordt ingenomen en op het juiste tijdstip. Eveneens is belangrijk dat een antibioticakuur wordt afgemaakt ook al zijn de klachten verdwenen.
Minister Schippers van Volksgezondheid
Het grote (onzorgvuldig) gebruik van antibiotica brengt echter wel problemen met zich mee ‘resistentie’. De kans bestaat dat infectieziekten steeds minder goed te behandelen zijn wanneer zij resistenter worden voor antibiotica. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hier recentelijk aandacht voor gevraagd.
”Antibiotica zijn van groot belang voor het behandelen van infectieziekten zoals longontstekingen. Een bekend voorbeeld van een resistente bacterie is de MRSA bacterie, die regelmatig de kop opsteekt in Nederlandse zieken- en verpleeghuizen.
International Pharmaceutical Federation
‘Vandaag de dag worden antibiotica onverantwoord vaak aan mens en dier voorgeschreven. Dit brengt het gevaar met zich mee dat antibiotica niet meer werken, omdat bacteriën resistent worden. Dit is bij een aantal bacteriën nu al het geval. Als dit zich uitbreidt is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien. Nederland doet al heel veel op dit gebied, maar we kunnen dit niet alleen. Daarom is nu wereldwijde actie nodig,’ aldus Schippers.”
Minister Schippers hoopt dat haar boodschap goed is overgekomen op het congres van de International Pharmaceutical Federation welke deze maand in Amsterdam heeft plaatsgevonden.
Bronnen: