Minister wil met professionals praten over bezuinigingen voor de zorg

Gezien de huidige economische tijden wordt elke overheidsuitgave onder de loep genomen. Zo ook alle uitgaven in de Nederlandse gezondheidszorg. Zeer begrijpelijk gezien de zorguitgaven in 2011 nog 90 miljard euro bedroegen en de zorgkosten elk jaar stijgen (Bron: RIVM). Minister Edith Schippers van VWS wil daarom met vertegenwoordigers uit de zorg praten over haar oproep om met alternatieve pakketmaatregelen te komen. Het kabinet moet namelijk deze kabinetsperiode het basispakket met 1,5 miljard euro versoberen. De minister geeft aan dat het steeds meer gebruik maken van de gezondheidszorg en de beschikbaarheid van steeds betere (en vaak dure) technieken, zullen zorgen voor te hoog oplopende zorgkosten (Bron: Mednet.nl).

Kosten onbegrepen ziekten kunnen omlaag

Een groep patiënten waar op bezuinigd kan worden is de groep van Nederlanders met onverklaarbare lichamelijke klachten. Deze groep kost de Nederlandse samenleving ongeveer 3 miljard euro per jaar. Volgens klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld van het Erasmus Medisch Centrum kunnen deze kosten omlaag wanneer patiënten beter leren omgaan met de gevolgen van hun klachten.

”Naar schatting lijdt een op de zes mensen die de huisarts bezoekt aan een onbegrepen ziekte. Te denken valt aan chronische pijn, vermoeidheids- of maag- en darmklachten.”

Wanneer mensen dan worden doorgestuurd naar een psycholoog krijgen mensen vaak het idee dat ze niet serieus worden genomen. De groepscursus welke Zonneveld heeft ontwikkeld heeft aangetoond dat tot een jaar na de cursus, patiënten minder last hadden van hun klachten.

COPD-zorg kan beter en dat voor minder geld!

Veel mensen denken altijd dat het verbeteren van de zorg een op een staat met meer zorguitgaven. Geen onlogische redenatie gezien technologische ontwikkelingen in de zorg bijna altijd meer geld kosten. Huisarts-onderzoeker Niels Chavannes is van mening dat COPD zorg beter kan en tegelijkertijd goedkoper.

De vijf doelen van het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten richt zich op het efficiënter maken van de COPD-zorg. De doelen zijn:

”25% minder opnamedagen in het ziekenhuis door astma en COPD, 15% vermindering verloren werkdagen door astma en COPD, 20% meer rendement van inhalatiemedicatie, 25% minder kinderen onder de 18 jaar die beginnen met roken en 10% minder doden door astma en COPD. Uiteindelijk zal het actieprogramma leiden tot verbetering van preventie en zorg voor longpatiënten. Maar ook de doelmatigheid zal toenemen. En er is meer arbeidsparticipatie, zodat de (long)zorg betaalbaar blijft en de druk op economie en overheidsfinanciën afneemt. Met kleine investering kun je denken aan een winstpotentieel van circa € 150 miljoen per jaar.” (Bron: Mednet)

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26