Neusspoelingen schadelijk?

Neusspoelingen en holteontstekingen

Amerikaanse onderzoekers uit New York hebben mogelijk een verband gevonden tussen neusspoelingen en holteontstekingen. Neusspoelingen worden verantwoordelijk gesteld voor het toenemende aantal chronische sinusinfecties.

Bacterie

Bij ongeveer 1 procent van de patiënten van wie de bacteriëncultuur uit de holten werd onderzocht, vonden de onderzoekers de mycobacteriën. Deze bacteriën horen hier echter niet thuis. Normaal gesproken vinden we deze bacteriën in de aarde en in het water, maar niet in de neus.

De patiënten met ook mycobacteriën in het slijmvlies in de holten hadden ernstige klachten van de infectie; 90 procent van hen onderging zelfs een operatie om de klachten te verminderen. De grootste overeenkomst binnen deze groep patiënten was echter dat ze geregeld een neusspoeling gebruikten. Twee derde maakte daarbij gebruik van kraanwater.

Voor meer informatie

Nieuwsbericht op Gezondheidsnet.nl:
Het gehele nieuwsbericht op Gezondheidsnet.nl

Wetenschappelijk:
Tichenor, S., W., Thurlow, J., McNulty, S., Brown-Elliott, B.A., Wallace, R.J., & Falkinham, J.O. (2012). Nontuberculous mycobacteria in household plumbing as possible cause of chronic rhinosinusitis. Emerging Infectious Diseases, 18(10). (Link naar het wetenschappelijke artikel)

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26