Onderzoek teer biedt uitzicht op nieuwe behandeling eczeem

Onderzoek teer biedt uitzicht op nieuwe behandeling eczeem

De lotions en zalven welke gebruikt worden tegen eczeem, psoriasis en roos bevatten vaak teer. Het positieve effect van teer is bekend, maar de exacte reden waarom het werkt was nog tot voor kort onbekend.
“Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben ontdekt dat teer de aanmaak van de hoornlaag van de huid stimuleert. Dit maakt de huid minder kwetsbaar en remt het ontstekingproces, zo schrijven ze in het medisch toptijdschrift The Journal of Clinical Investigation. Opheldering van het werkingsmechanisme biedt perspectieven voor nieuwe medicijnen tegen eczeem.

Onze huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag, ook wel opperhuid of epidermis genoemd, bestaat uit cellen die de huid voortdurend vernieuwen. De opperhuid beschermt ons tegen uitdroging en vormt ook een barrière tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en micro-organismen. Onze huidcellen maken bovendien allerlei barrière-eiwitten, die samen een moeilijk doordringbare laag vormen.

Door een erfelijk bepaald gebrek van één of meerdere van deze barrière-eiwitten kan atopisch eczeem ontstaan; een chronische ontsteking van de huid. Dit inzicht leidde tot het idee dat eczeem misschien is te behandelen met stoffen die de aanmaak van huidbarrière-eiwitten stimuleren.”

“Teer en (on)bemind”

Bij teer hebben mensen vaak negatieve associaties. De geur, kleur en de mogelijke kankerverwekkende stoffen in teer hebben geleid tot dit beeld. De onderzoekers van het Sint Radboud in Nijmegen hopen nu dat op een andere manier naar teer wordt gekeken. Met meer kennis over deze stof kan men effectief gebruik maken van de voordelen welke deze stof biedt.

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26