Pakjes sigaretten niet zichtbaar opstellen in winkels

Ontmoedigen van roken onder jongeren

Hoewel we grotendeels vrij zijn om te doen en te laten wat we willen, probeert de overheid toch op vele gebieden de volksgezondheid te vergroten. Een voorbeeld hiervan is het ontmoedigen van roken onder jongeren.

Accijns op sigarettenpakjes

Naast het verhogen van de minimale leeftijd tot roken, het verhogen van de accijns op sigarettenpakjes, is er wellicht een derde oplossing: pakjes sigaretten niet zichtbaar opstellen in winkels.
”Annice Kim van het onderzoeksinstituut RTI International en haar team onderzochten door middel van een online game meer dan 1.200 jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar.

Tabaksproducten

De studie volgde de aankoop van de jongeren terwijl ze aan het ‘winkelen’ waren in verschillende virtuele winkels. Sommige winkels hadden open displays met tabaksproducten, terwijl in de andere winkels de sigaretten strategisch verborgen lagen in een gesloten kast. Ook tabaksreclame was of prominent zichtbaar, verborgen of verboden. De tieners kregen de opdracht om een drankje en een hapje te kopen en twee extra items bij de kassa.”

Sigaretten niet zichtbaar

In landen als Engeland, Ierland, IJsland en Canada is het al verboden om sigaretten zichtbaar op te stellen in winkels. Voor Nederland is het wellicht een effectieve maatregel welke makkelijk kan worden ingevoerd.

Bronnen:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26