Revolutie teweeg gebracht in de geneeskunde

‘routeplanner’ van het menselijk lichaam

De ‘routeplanner’ van het menselijk lichaam is vorige week gepubliceerd in Nature Biotechnologie. Volgens sommige is dit artikel een van de ‘grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden’,aldus hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff. Volgens Westerhoff kunnen we nu voor het eerst begrijpen hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Met deze kennis zouden bijvoorbeeld diëten kunnen worden ontwikkeld ter vervanging van geneesmiddelen.

De kennis welke nu ontwikkeld is, is een aanvulling op het menselijke genoom, de gehele dna-volgorde van de mens. In de toekomst zou beter kunnen worden vastgesteld waar iemand aanleg voor heeft op het gebied van ziektes en welke voeding en/of medicatie het beste voor iemand geschikt is.

Verbetering van Diëten

Diëten kunnen volgens Westerhoff ‘sterk geprofessionaliseerd worden’. Gezien veel aandoeningen niet aangemerkt worden als ziekte, is het wel van belang om bepaalde ongewenstheid te lijf te gaan met een goed dieet.

Stofwisselingsziektes

”De kaart is van groot belang voor het begrip van stofwisselingsziektes, maar ook van stapelingsziektes zoals de ziekte van Fabry, de erfelijke aandoening die wegens de hoge behandelkosten veel stof doet opwaaien. Westerhoff: ‘Zo’n ziekte openbaart zich pas op latere leeftijd. Mogelijk kunnen we binnenkort de vraag beantwoorden: hoe moet ik mijn dieet veranderen om deze specifieke blokkade in mijn stofwisseling te omzeilen en de ziekte te voorkomen?

menselijk-lichaam-brengt-revolutie-teweeg

Een andere toepassing is kanker. Tumoren hebben de neiging een eigen manier op te tuigen om aan energie te komen. Die manieren kunnen met de kaart erbij beter worden geblokkeerd, verwacht Westerhoff. ‘We begrijpen wel de autoweg, maar niet de N-weggetjes die zo’n tumor kiest om onze medicijnen te omzeilen. Met deze kaart kunnen we zeggen: hoeveel wegen gaan er naar Rome, en waar moeten we ze in die tumor allemaal blokkeren?'(Bron: Volkskrant.nl)

De toekomst

Laten we hopen dat opgedane kennis ook daadwerkelijk omgezet kan worden in medicatie welke is aangepast op het individu. Maatwerk zal hopelijk de effectiviteit van medicatie in de toekomst sterk moeten gaan vergroten!

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26