De longfunctie van vrouwen in professionele functie of die op dagelijkse basis schoonmaakmiddelen

Schoonmaken en gezondheid

Als ik het woord schoonmaken, hoor moet ik eerlijk bekennen: mijn eerste gedachte is om meteen om te draaien, en weg te lopen.  Ik heb namelijk een grondige hekel aan het schoonmaken in huis, vooral wat betreft afstoffen…. Als ik afstof (met behulp van een spray) zie ik binnen een paar seconden alweer stofdeeltjes naar beneden dwarrelen. Is m’n werk dus weer teniet gedaan. Vooral als de zon erop schijnt 😉 

Grondig en langdurig schoonmaken

Vandaar dat de bevestiging via een onderzoek van de universiteit van Bergen, Noorwegen voor mij niet zo’n erg grote impact heeft. Ik hou me niet echt vaak bezig met het grondig en langdurig schoonmaken van mijn huis.

Dat is echter wel anders voor mensen die professioneel bezig zijn en huisvrouwen die elke dag de spuitbussen, sprays en poetsdoeken ter hand nemen.

Even schadelijk als roken

Uit het onderzoek blijkt namelijk  dat regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, net zo schadelijk  is voor de longen als het roken van een pakje sigaretten per dag. De studie verscheen in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Longfunctie vergeleken

Onderzoekers volgden twintig jaar lang zesduizend mensen in diverse Europese landen, bij wie minstens drie keer de longfunctie werd onderzocht. Meer dan de helft van de deelnemers was een vrouw. De gemiddelde leeftijd bij de start van het onderzoek was 34 jaar. Ze vergeleken de longfunctie van mensen die beroepshalve schoonmaakten, vaak hun eigen huis schoonmaakten, en wie nooit schoonmaakten.

Dit kwam eruit naar voren:

De longfunctie van vrouwen in professionele functie of die op dagelijkse basis schoonmaakmiddelen thuis gebruikten, was in de studie vergelijkbaar met die van iemand die 10 tot 20 jaar lang 20 sigaretten per dag rookt. Mensen die vaak schoonmaken hebben ook tot veertig procent meer kans om astma te ontwikkelen. Dat heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met de chemische producten hetwelk daarbij gebruikt worden. Vooral producten in sprayvorm, zoals ovenproducten en producten om vlekken te verwijderen, zouden schadelijk zijn. De fijne deeltjes kunnen tot vier uur in de woning hangen en kunnen tot diep in de longen doordringen.

Ouderwetse middeltjes

Als ik dit zo lees ben ik blij dat ik redelijk relaxed ben wat schoonmaken betreft. Ik ga in ieder geval over tot het gebruik van de ouderwetse middeltjes. Een gewoon sopje van zeep of een doekje om die eeuwige stoflagen te lijf te gaan!

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26