De meeste verstopte neuzen of loopneuzen worden veroorzaakt door een virus

Verstopte neus

Verstopte neus: alle manieren om er vanaf te komen

Steeds maar last van een verstopte neus? Het is tijd om afscheid te nemen van het beruchte allergieseizoen van het jaar. Het goede nieuws: je kunt waarschijnlijk opgelucht ademhalen. We hebben namelijk alle manieren gevonden om een einde te maken aan een verstopte neus. Als papieren zakdoekjes de laatste tijd je beste vrienden zijn geworden, dan komt dit artikel hopelijk van pas.

De winter is over het algemeen toch iets leuks: thee, soep, oliebollen. Voor velen is de zomer toch wat prettiger. Dat komt omdat een groot deel van ons in de winter last heeft van een verstopte neus of loopneus. Voor sommigen zorgt dit er alleen voor dat ze af en toe naar een tissue moeten grijpen. Anderen vinden dat het ook hun spraak beïnvloedt, of dat het slijm in hun keel voor een verstikkend gevoel zorgt. Voor weer anderen beïnvloedt het ook hun slaap.

We vroegen hulp aan Dr. Ariam Eliezer, KNO-specialist. Waarom gebeurt dit voor sommige mensen? En wat zijn therapeutische opties die echt zullen werken?

“Een loopneus is een slijmerige afscheiding uit de neus die voor 95 procent water bevat. De rest zijn eiwitten die ervoor zorgen dat het dikker wordt”, legt Dr. Eliezer uit. “Soms kan een stimulus van buiten een verhoogde uitscheiding veroorzaken. Als dat gebeurt, voel je dit ook en wordt het slijm dikker. Soms gaat het fenomeen gepaard met niezen, of moeite met ademhalen. Ook komt een jeukende neus en verminderde smaak- en reukzin voor. Het kan ook voor een drukkend gevoel in het gezicht zorgen. Dit is een typisch symptoom van sinusitis.”

De kleur van het afscheiding geeft de oorzaak aan. “Een heldere kleur betekent meestal dat er een virale of allergische oorzaak is. Als het snot groenachtig geel van kleur is, kan er een bacteriële infectie spelen. Dat vereist onderzoek.”

Virus, allergie of bacteriën? Alle oorzaken en oplossingen

Dus wat veroorzaakt nu het hele gebeuren? Dr. Eliezer legt uit dat de meeste soorten loopneus of verstopte neus optreden als gevolg van een virale infectie. Soms is het echter een bacteriële infectie. 

“In het laatste geval kan deze infectie leiden tot een meer wijdverspreide ziekte. Hier kunnen ook de sinussen bij betrokken zijn. Dat zijn de holtes in ons gezicht. Symptomen die voorkomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, verstopte neus, en een jeukende neus. Maar ook verminderde reuk- en smaakzin, hoofdpijn en een drukkend gevoel in het gezicht.”

We hebben de arts gevraagd alle factoren op een rijtje te zetten. Én de behandelingen die u kunnen helpen om gemakkelijker te ademen.

Als u last heeft van een loopneus of verstopte neus, is dit het moment om te kijken wat de meest geschikte oplossing is.

Oorzaak: een virus

“In de winter is de omgeving kouder. Het lichaam wordt hierdoor gevoeliger voor virussen. Sommige van deze virussen veroorzaken een verstopte neus. De winter is bovendien een periode waar in mensen heel gemakkelijk besmet raken. Veel mensen zitten binnen in slecht geventileerde ruimtes. Dat vergroot het risico op besmetting. Er hoeft maar een iemand te niezen en alle aanwezigen worden blootgesteld.”

Loopneus

Behandeling: zout water en decongestiva

De meeste verstopte neuzen of loopneuzen worden veroorzaakt door een virus.
Dr. Eliezer beweert dat je in dat geval alleen maar kunt proberen de symptomen te verlichten. Dat kan volgens hem met zoutsprays. Deze worden zonder doktersrecept verkocht. In moeilijkere gevallen kun je ook decongestants sprays of -pillen gebruiken zoals Otrivine.

Veel voorkomende decongestiva zijn: Afrin, Dristan, Vicks Sinex (oxymetazoline)Sudafed PE, Suphedrin PE (phenylephrine)Silfedrine, Sudafed, Suphedrin (pseudoephedrine).

“Het is wel belangrijk om aan te geven dat deze sprays of pillen slechts zes dagen achter elkaar mogen worden gebruikt. De sprays kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedvaten in het gebied vernauwen. Dit kan de zuurstoftoevoer naar de cellen beschadigen. Overmatig gebruik van deze sprays of druppels kan het tegenovergestelde effect veroorzaken. Je kunt dan chronische klachten krijgen. Het eten van kippensoep kan ook helpen, trouwens!”

Oorzaak: een bacterie

Dr. Eliezer meldt dat er zeker ruimte is voor behandeling als de oorzaak een bacterie is. Het is ook belangrijk is om dat te doen.

Behandeling: antibiotica

Is er inderdaad een bacterie vastgesteld door een arts?

Dan is behandelen met antibiotica vereist.

“De meest voorkomende bacterie die in de winter een loopneus veroorzaakt, is de streptokokken.

Het is wel belangrijk om zeker te weten dat het om een bacteriële infectie gaat. Je mag niet zomaar antibiotica gebruiken. Antibiotica zijn niet bedoeld om infecties te behandelen die door een virus wordt veroorzaakt. Het kan dan de virale infectie verergeren. Het gebruik van antibiotica breng helaas veel nadelen met zich mee, ook voor allergie. Denk hier aan de kans op toekomstige resistentie, of schade aan je eigen goede bacteriën. Deze goede bacteriën hebben we nodig voor ons eigen immuunsysteem.”

Oorzaak: een allergie

Een allergie wordt veroorzaakt door een extreme reactie van het lichaam op allergenen. Allergenen zijn verschillende eiwitten. Er zijn mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, of voor bont. Er is ook een allergie die seizoensgebonden optreedt. In dit geval ontstaat de loopneus of verstopte neus door een zogeheten allergische ontstekingsreactie. Die is het gevolg van kleine deeltjes, zoals stof, bloempollen, schimmeldeeltjes, of dierenhaar.

Behandeling: neem contact op met een allergoloog en gebruik antihistaminica

Als de door de arts aanbevolen behandeling niet heeft geholpen, moet u een allergiespecialist raadplegen. Deze kan de oorzaak van de allergie onderzoeken. Soms kan hij een behandeling aanbevelen waarbij je kleine injecties krijgt. In deze injecties zitten kleine doses van het allergeen waar je allergisch voor bent. Door de stof te injecteren kan je lichaam er geleidelijk aan wennen.

Je kunt ook neussprays gebruiken. Deze kunnen de allergische reactie sterk verlichten. Er zijn antihistaminica-sprays – dat wil zeggen anti-allergiesprays. Er zijn ook sprays die zijn gebaseerd op steroïden. Deze worden meestal worden gegeven als het een aanhoudend fenomeen is.”

Dr. Elizier heeft een belangrijke tip voor ouders. “Hygiëne is belangrijk, zoals het wassen van je handen. Maar een te hoge steriliteit kan een toekomstige ontwikkeling van een allergie bevorderen.” Makkelijker gezegd – laat de kinderen maken vriendjes met dieren, kruipen in het zand en lekker met de handen in de aarde zitten.

Oorzaak: ontsteking van de sinussen

De gezichtsholten aan de zijkanten van de neus en in het voorhoofd bevinden zich dicht bij de hersenvliezen. Hierdoor kan een ontsteking meningitis veroorzaken.

De behandeling: “Wanneer de loopneus gepaard gaat met hoofdpijn of een drukkend gevoel in het gezicht, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Hij kan dan een ontsteking van de sinussen diagnosticeren of uitsluiten. Soms wordt een sinus-infectie inderdaad gediagnosticeerd. De behandelingsrichtlijn schrijft dan het gebruik van antibiotica en een neusspray voor. Daarnaast krijg je pillen die congestie en pijn verminderen.”

Oorzaak: hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen treden op tijdens de zwangerschap, door het gebruik van anticonceptiepillen of door problemen met de schildklierfunctie. Deze kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaten in het lichaam en in het neusgebied verwijden. Deze verandering veroorzaakt soms een loopneus.

Behandeling: “In deze gevallen kan meestal alleen het fenomeen worden verlicht. Als het om zwangerschap gaat, kan zout water worden gebruikt. In andere gevallen kunnen neussprays of decongestiepillen worden gebruikt.”

verstopte neus kinderen

Loopneus en kinderen

Voor jonge kinderen kan een loopneus of verstopte neus extra vervelend zijn. Ze weten vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan. En het gebruik van een fopspeen, wat vaak kalmerend werkt, kan niet als je een allergie, loopneus of verstopte neus hebt.

In dit geval stelt Dr. Eliezer voor dat je de symptomen probeert te verlichten met de volgende maatregelen.

“Je kunt zoutwaterdruppels gebruiken die baby’s en peuters helpen. Dit is vooral goed voorafgaand aan het eten, of voordat ze borstvoeding krijgen. Daarnaast kun je een opgevouwen handdoek gebruiken en deze onder het matras leggen. Zo breng je het matras iets omhoog en wordt het slapen iets gemakkelijker.

Ook wordt aangeraden om voedingsmiddelen die slijm stimuleren, zoveel mogelijk te vermijden. Denk hier aan soja en pinda’s allergie. Ik moet wel opmerken dat dit nog niet is bewezen. Een paar druppels eucalyptusolie op het kussen kunnen ook helpen om beter te ademen en het gemakkelijker maken om ‘s nachts te slapen.”

De arts verduidelijkt dat elke behandeling die u kiest geen vervanging is voor medisch advies. Dit is vooral zo, als de loopneus aanhoudt, van kleur verandert of als het kind tegelijkertijd koorts heeft.

Dr. Tomer Itzhaki, expert in kindergeneeskunde, wil hier wat aan toevoegen. Een langdurige loopneus bij kinderen, kan soms ook een vervelende hoest kan veroorzaken. Hiernaast kunnen ook ademhalingscomplicaties zoals “strido” (prikkelhoest) optreden. Ook kan bronchiolitis voorkomen – een ontstekingsziekte van het ademhalingssysteem.

“In zo’n geval wordt gewoonlijk een behandeling met steroïden of het gebruik van inhalaties aanbevolen. Dit om de ademhaling te vergemakkelijken. Behandeling met decongestiva bij kinderen is niet mogelijk is. We kunnen wel penistil-druppels te gebruiken. Deze kunnen helpen om de loopneus wat ‘op te drogen’. Dit kan fijn zijn als de loopneus de rust van het kind verstoort. Een langdurige ontstekingsreactie kan ook een oorontsteking veroorzaken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van symptomen als rusteloosheid en koorts. Gebeurt dit? Dan moet je een arts raadplegen.”

adem halen
Niets helpt? Probeer complementaire geneeskunde

Als je alles al hebt geprobeerd en je hebt nog steeds last, dan stelt dr. Eliezer voor om in de richting van complementaire geneeskunde te gaan denken. “Je kunt zeggen dat mensen tegenwoordig meer open staan voor complementaire geneeskunde. Dit is zo omdat er veel problemen zijn waarvan wij niet weten hoe we ze moeten behandelen. Vergeleken met standaard geneeskunde die soms alleen symptoombestrijding biedt, kan complementaire geneeskunde soms helpen de oorzaak van het probleem in iemands persoonlijke immuunsysteem te lokaliseren. Dit probleem met iemands immuunsysteem kan ervoor zorgen dat je lichaam gevoeliger wordt en aan een allergie gaat lijden. Als er meerdere mensen in een huis wonen en slechts één heeft een loopneus, dan vraagt waarschijnlijk iets in zijn immuunsysteem om opheldering.”

Dr. Eliezer legt uit dat deze complementaire behandeling kan bestaan uit meerdere therapieën. Een ervan is het elimineren van energieën, in combinatie met chiropractie. Hierbij wordt druk uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam, bekend als de “energiecentra”. Op deze manier wordt geprobeerd een energetische blokkade te lokaliseren in het immuunsysteem. Je kunt hier denken aan hoesten, astma en zelfs ‘astma van de huid’. Door deze manier van behandelen wordt het lichaam gestuurd om zichzelf te genezen. De behandeling is bedoeld voor alle leeftijden.”

Wij zouden hier graag nog aan toevoegen dat in alle van de bovenstaande gevallen, de zoutkamer ook verlichting kan bieden voor een loopneus, verstopte neus, allergie, ontstoken holten. Ook voor jonge kinderen. Dr. Elizier is daarom van harte welkom om eens bij ons te komen kijken. Meerdere cliënten zijn na bezoek aan de HaloClinic in Zaandam en Heemstede volledig van hun (chronische) verstopte neus of loopneus af, terwijl eerst niets hielp.

HaloClinic Nederland

Een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft meerdere cliënten van de HaloClinic in Amsterdam een half jaar gevolgd. Onder hen waren mensen met (chronische) loopneus, een verstopte neus, ontstoken holtes, en hooikoorts. Van de deelnemers in het onderzoek stopten negen van de tien met het gebruik van hun medicijnen, of verminderde het gebruik ervan. Allen gaven aan verlichting te hebben bemerkt in hun symptomen.

Oma’s remedies kunnen ook geen kwaad

Gesneden ui: een bekende methode is om een warm gesnipperd ui naast je bed te leggen. Hierdoor adem je de geur van de ui in. Het ruikt wel sterk, maar kan soms helpen om je neus te openen. Deze methode is niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige ouders zweren dat het werkt.

Perenwater: een andere tip die nu rondgaat is het drinken van gekookt perenwater. Dat kan apart of als basis voor babymelk.

Ter informatie: het is overigens niet zo erg als kinderen hun snot inslikken, zelfs het tegenovergestelde. Het blijkt dat de loopneus verschillende medische voordelen heeft. Deze zijn vooral belangrijk voor kinderen tijdens hun ontwikkeling. Het slijm bevat stoffen die werken tegen de bacteriën die cariës veroorzaken (gaatjes). Het heeft ook andere diverse antibacteriële eigenschappen die het lichaam kunnen beschermen tegen ontstekingen in de luchtwegen, zweren en zelfs hiv.

Op uw gezondheid!

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26