Steeds meer kinderen met chronische darmontstekingen (IBD) door gebruik antibiotica

Chronische darmontstekingen (IBD) door gebruik van antibiotica

Mogelijke is er een oorzaak gevonden waarom steeds meer kinderen last hebben van chronische darmontstekingen (IBD). Er is een verband gevonden tussen het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd en het krijgen van darmontstekingen.

Inflammatoire darmziekten

“Wetenschappers vonden een verband tussen het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd en het krijgen van darmontstekingen. Dat blijkt uit een maandag online gepubliceerd onderzoek uit het oktobernummer van Pediatrics.

IBD is een verzamelnaam voor inflammatoire darmziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen.

Antibiotica bij uw kind

Het afgelopen decennium is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Volgens de studie is dit gedeeltelijk te wijten aan het toegenomen gebruik van antibiotica.”
Er zijn een miljoen kinderen onderzocht voor hun eerste levensjaar, de kinderen die antibiotica toegediend hebben gekregen hadden aantoonbaar vijf keer meer kans op het ontwikkelen van chronische darmontstekingen in tegenstelling tot kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen.
Voor u als ouder een extra reden om goed te monitoren of uw kind(eren) bij gebruik van antibiotica last krijgen van bijwerkingen.

Bronnen:
http://www.nu.nl/wetenschap/2917388/antibiotica-verhogen-kans-darmontsteking.html
http://pediatrics.aappublications.org/

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26