Longartsen openen aanval op tabakslobby

De media over de vervuiling van de lucht

Nadat ik mij ben gaan verdiepen in het fenomeen ultrafijnstof, heb ik hier al een stukje over geschreven. Ik ben de afgelopen weken erg geschrokken van het aantal berichten in de media over de vervuiling van de lucht die we gewoon iedere dag inademen. Ik ben ook gaan snappen waarom mensen, veelal chinees, met een mondkapje lopen. Ik vond dat altijd overdreven maar na het lezen van een aantal berichten, begrijp ik het wel. Het is gewoon preventie!!

Hoge gezondheidsrisico’s

De Randstad  behoort tot een van de meest vervuilde gebieden van Europa. Elk jaar overlijden tien- tot vijftienduizend Nederlanders aan de gevolgen van deze vieze lucht. Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico’s hoog, blijkt uit gegevens van het RIVM. Experts roepen op tot radicale maatregelen. “Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden.”

Veel mensen hebben last van astma, COPD en andere luchtwegproblemen. De beste manier om aan de luchtvervuiling (ultrafijnstof) te ontkomen is verhuizen. Maar als dat geen optie is, wat kan je dan wel doen?

Astma, copd, hooikoorts, bronchitis

ik ga vaker in de zoutkamer van de HaloClinic

Een mondkapje is een optie, maar helpt ook niet echt tegen ultrafijnstof. Het gaat er dwars door heen. Een dagje Amsterdam staat gelijk aan 10 sigaretten! Er is bijna geen ontkomen aan. Ik probeer zoveel mogelijk vervuilde plekken te mijden en ik ga vaker in de zoutkamer van de HaloClinic om te zorgen dat mijn longen zo schoon mogelijk blijven. Deze zouttherapie zorgt er in ieder geval voor dat de hydratatie van mijn longen goed blijft zodat afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Ik ben echt geen milieuactivist, ik doe mijn best met gescheiden inzamelen en minder gebruik van de auto, net zoals de meeste mensen let ik op mijn voeding en de verpakkingen die worden gebruikt!
Toch maak ik me steeds meer zorgen. Ik kom uit een tijd dat fijnstof nog redelijk onbekend was, mijn kinderen en kleinkinderen hebben hier al vanaf hun geboorte mee te maken. Zij zullen dan ook eerder en vaker last krijgen van longen en luchtwegen. Onderzoeken bij kinderen rond Schiphol wijzen hier al op.

Oplossingen voor het ultrafijnstof

Overheden zullen onderzoek moeten doen naar preventieve maatregelen. We enten kinderen ook in tegen allerlei ziektes. Ik hoop dat de zoutkamer hier ook in wordt meegenomen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen baat heeft bij het bezoeken van de zoutkamer van bijvoorbeeld de HaloClinic. Vooral de kinderen zullen hier in de toekomst veel baat bij hebben.
We zullen hierin preventief bezig moeten zijn, oplossingen voor het ultrafijnstof zullen nog wel wat langer op zich laten wachten.

Rob

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26