Bijwerkingen van Intranasale Corticosteroïden in Nederland: Een analyse van het Nederlandse Bijwerkingencentrum

Oorspronkelijk verschenen (in het Engels) in ‘Drugs – Real World Outcomes’, Volume 9, pagina 321-331 (2022). Original Research Article.

Wij van de HaloClinic vinden wetenschap altijd interessant. Onze behandeling is ook op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Er is ook bij ons onderzoek gedaan (zie link). Halotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en doeltreffend. We hebben al meer dan 10.000 cliënten geholpen, 13 jaar lang. Zonder bijwerkingen, en veilig al bij baby’s van 6 maanden. We delen ook graag met u onderzoek naar een alternatieve behandelmethode. Intranasale corticosteroïden: de neusspray voor bijvoorbeeld hooikoorts.

Samenvatting (abstract)

Achtergrond

Intranasale corticosteroïden zijn een van de belangrijkste behandelingsopties voor allergische rhinitis. En ook voor chronische sinusitisklachten. Er staat veiligheidsinformatie in de samenvatting van productkenmerken. Maar deze is mogelijk niet representatief voor waarnemingen uit de dagelijkse klinische praktijk. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelt post-marketing veiligheidsinformatie met behulp van spontane meldingssystemen.

Intranasale corticosteroïden zijn een van de belangrijkste behandelingsopties voor allergische rhinitis

Doelstelling

Ons doel was het analyseren van meldingen van bijwerkingen. Dat waren bijwerkingen bij met intranasale corticosteroïden in de Nederlandse meldingsdatabase. We deden dit voor inzicht in veiligheidsgegevens uit de praktijk.

Methoden

We hebben retrospectief bijwerkingen van intranasale corticosteroïden onderzocht. Dit waren de bijeffecten gemeld aan Lareb. Deze zijn in de database ingevoerd van 1991 tot 1 juli 2020.

Resultaten

In totaal werden 2263 bijwerkingen gemeld, bij 1258 personen. Het meest gemeld werden: hoofdpijn (n=143), neusbloedingen (n=124) en anosmie (verlies van reukvermogen) (n=57). Perforatie van het neustussenschot had de hoogste meldingskansverhouding. Dit werd gevolgd door aandoeningen van het neusslijmvlies en hyposmie (verminderd reukvermogen). Bovendien werden 101 (4,5%) meldingen door Lareb geclassificeerd als ernstig. Dit is inclusief meldingen van het syndroom van Cushing, bijnierschorsinsufficiëntie en groeivertraging.

Conclusies

Veel bijwerkingen zijn consistent met de veiligheidsinformatie uit het productinformatieblad. Verschillende ernstige (systemische) bijwerkingen worden gemeld. Intranasale corticosteroïden kunnen voor bijwerkingen zorgen. Zorgverleners en patiënten moeten zich bewust zijn van deze potentiële bijwerkingen. Deze informatie kan helpen bij het bespreken van behandelopties.

Belangrijke Punten

  • Dit is de eerste studie die databasemeldingen van intranasale corticosteroïden analyseert. In een Europese context. 
  • Veel gemelde bijwerkingen in de database zijn consistent met productblad van de medicatie. 
  • Intranasale corticosteroïden kunnen bijdragen aan ontwikkeling van ernstige (systemische) of zeldzamere bijwerkingen
  • Bronvermelding: https://link.springer.com/article/10.1007/s40801-022-00301-x
Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26