Halotherapie helpt bij verstopte neus

Obstructie  van de neus is een veel voorkomend fenomeen. De  oorzaken zijn bekend en worden erkend door zowel patiënten als artsen. Er zijn echter verborgen en misleidende oorzaken van nasale respiratoire obstructie die niet voldoende worden herkend en geïnternaliseerd door de behandelende arts. Hierdoor is de behandeling van het veelvoorkomende probleem vaak onbevredigend en soms niet succesvol.

Ademhalings- of neusobstructie veroorzaakt meervoudig ongemak, vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs  slaapapneu. Dit fenomeen kan ook leiden tot de ontwikkeling van andere aandoeningen, zoals depressie en algemene zwakte.

Master Thesis – The gift of salt

Wat zijn de redenen voor blokkering van de neusademhaling?

Obstructie van de luchtwegen is meestal het gevolg van virale infecties van de bovenste luchtwegen. Een blokkering die hieruit voortvloeit is meestal tijdelijk en vervalt binnen enkele dagen.

Halotherapie is bij de meeste van deze vormen een steun in de rug bij het aanpakken van de benauwdheid, het verminderen van de klachten en zorgt soms zelfs voor het verdwijnen van de klachten.

the-importance-of-halotherapy-in-the-treatment-of-covid-19-related-diseases-8486

Hieronder nemen we een aantal van deze oorzaken door.

Chronische rhinitis of ontsteking

Sommige gevallen van obstructie zijn te wijten aan een permanent chronisch probleem waarvoor medicatie of chirurgische behandeling nodig is: chronische rhinitis of ontsteking van de gezichtsholten zijn de meest voorkomende oorzaken van chronische ademhalingsobstructie. In deze gevallen is de neuswand (de binnenkant van de neus) gezwollen en overvol, daarom blokkeert het de luchtpassages.

Behandeling van chronische rhinitis of chronische ontsteking van de gezichtsholten wordt normalerwijze gedaan met steroïde bevattende medicijnen en sprays. Als deze behandelingen onvoldoende zijn, kan een operatie worden uitgevoerd om de zwelling aan de neuswand te verkleinen met behulp van verschillende technieken, of een sinusoperatie.

Door middel van Halotherapie kan echter vaak al een deel van de gezwollen neuswand op natuurlijke manier teruggebracht worden naar normale proporties, zodat de benauwdheid verminderd.

Afwijking van het neustussenschot

Een andere veel voorkomende oorzaak van verstopte neusademhaling is een afwijking van het neustussenschot. In sommige gevallen is een operatie nodig om de partitie uit te lijnen. Het is belangrijk op te merken dat het probleem van het neustussenschot vaak wordt gediagnosticeerd en operatief wordt behandeld. In deze situaties voelt de patiënt mogelijk geen voordeel na de operatie.

Halotherapie, zoutkamer helpt bij verstopte Neus

Neusklep probleem

Een van de verborgen oorzaken, soms niet gediagnosticeerd, bevindt zich aan de punt van de neus en staat bekend als de “neusklep“.

De klep is een anatomische structuur die uit twee delen bestaat: de buitenste klep, die een dynamische vernauwing van de neusgaten is; Het tweede, binnenste deel van de klep bestaat uit kraakbeen dat 2,5 cm in het neusgat zit. Deze structuur kan in contact komen met het neustussenschot en de luchtwegen blokkeren tijdens inademing.

Een neus controle zonder klepdiagnose en behandeling indien nodig kan zorgen voor chirurgie aan partitie, schelpen of sinus met onbevredigend resultaat. Bovendien moet dit probleem worden overwogen voordat een nasale plastische chirurgie wordt uitgevoerd. Een neusoperatie verzwakt de wand van het neusgat en kan de luchtwegen blokkeren.

Nachtelijke obstructie

Nasale ademhalingsobstructie tijdens de slaap wordt veroorzaakt door de verstopte neus tijdens de slaap. Ademhalingsobstructie tijdens de slaap kan ademhalingsmoeilijkheden, overdag slapen, slaaponderbrekingen en snurken veroorzaken.

Deze aandoening treedt niet op tijdens het waken en daarom zal een neuspassage onderzoek door een specialist in het keel/oor en de rhinometrie (laboratorium voor luchtpassages) worden uitgevoerd.

Een slaaptest daarentegen kan wijzen op verstoring van de ademhaling en zelfs op slaapstoornissen.

Het Empty nose syndrome

Een andere misleidende oorzaak is het lege neussyndroom. Dit probleem wordt veroorzaakt door chirurgische ingrepen .. Als gevolg hiervan wordt extreme droogheid in het neusslijmvlies gecreëerd, wat een ernstig subjectief gevoel van obstructie van de luchtwegen veroorzaakt, ook al zijn de luchtwegen volledig open. Zonder nauwkeurige diagnose kan subjectieve obstructie van de luchtwegen leiden tot verdere chirurgie, die het probleem niet oplost en zelfs verergert.

Langdurige behandeling met druppels

Langdurige behandeling met druppels kan secundaire verstopping van de neus veroorzaken. In veel van deze gevallen kan door  het stopzetten van de druppels de situatie weer  normaal worden.

Het stoppen van de druppelbehandeling brengt veel moeilijkheden met zich mee, maar het volhouden van een periode van één tot twee maanden kan het blokkeerprobleem zonder operatie oplossen.

Halotherapie in deze periode vergemakkelijkt de overgang hierbij, door de eigen afweer te versterken, en de benauwdheid van binnen uit ook aan te pakken.

Er zijn ook zeldzame misleidende oorzaken, zoals tumoren, aangeboren obstructies in de neusholte. Gevallen waarin deze problemen niet zijn gediagnosticeerd, kunnen leiden tot onjuiste behandelingen of operaties.

Hoe wordt een  geblokkeerde neus gediagnosticeerd?

De diagnose wordt in de eerste plaats gesteld door nauwkeurige informatie van de patiënt over zijn levensstijl, de medicijnen die hij gebruikt, de verschillende stoffen die hij gebruikt en de omstandigheden van zijn werk. Daarnaast zullen details nodig zijn over de aard van de ademhalingsblokkade, de locatie, de tijd dat de patiënt eraan lijdt, de behandelingen die ze hebben ondergaan en de mate van succes.

Na het klinische onderzoek, wordt nauwkeurig onderzoek uitgevoerd met een endoscopisch apparaat met aan het uiteinde een ingebouwde camera. Dit apparaat, wordt in de neusholte gestoken en maakt direct kijken mogelijk. Soms is testen op allergieën duidelijk nodig.

Voordat een chirurgische beslissing wordt genomen, is ook een beeldvormingstest van de neusholte en de gezichtsholte vereist.

Het beoordelen van alle neusholten en gezichtsholten, terwijl de verborgen factoren worden aangepakt die de neusluchtwegen kunnen blokkeren. Is essentieel voor een uitgebreide diagnose en effectieve behandeling van het probleem.

Bron:

onderzoek van  prof. Moshe Putterman, gepensioneerd hoofd van de afdeling oor neus en hoofdchirurgie in Soroka.

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26