Vitamine D voorkomt verkoudheid niet

Vitamine D voorkomt verkoudheid niet

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland hebben na langdurig onderzoek geen verband gevonden tussen vitamine D-supplementen en het voorkomen van verkoudheid bij gezonde mensen. Dit valt te lezen in het Journal of the American Medical Association.

“Een vitamine D-tekort bij kinderen wordt in verband gebracht met aandoening aan de luchtwegen. Daarbij maakt het lichaam vitamine D aan onder invloed van de zon. In de winter hebben de meeste mensen minder vitamine D in hun lijf en juist in de winter komen meer verkoudheden voor.

Vitamine D-supplement bleek geen invloed te hebben….

Gedurende 18 maanden liet een onderzoeksteam van de University of Otago in Christchurch 161 mensen maandelijks een groot vitamine D- supplement slikken. Een controlegroep van nog eens 161 mensen slikten een placebo.

In beide groepen kregen gemiddeld vier keer een verkoudheid die twaalf dagen duurde. De onderzoekers vonden bij ongeveer de helft vonden de onderzoekers ook echt een virus, slechts bij een enkeling was dit de griep. Een vitamine D-supplement bleek geen invloed te hebben op het krijgen van een verkoudheid. “

Aan te raden valt om altijd een kritisch blik te houden bij het gebruik van voedingssupplementen.

Bronnen:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26