Wijziging rookbeleid: Sigaretten pas kopen op je 18de

Wijziging rookbeleid Sigaretten

Rokende jongeren ziet u steeds vaker. Van de jongeren tussen de 10 en de 20 jaar, rookte 20% regelmatig in 2011. Vanaf 16 jaar heeft 1 op de 3 jongeren regelmatig gerookt in 2011. Cijfers welke vragen om een aanpak vanuit de politiek.

Vandaag heeft het kabinet ingestemd met een verhoging van de leeftijd waarop jongeren sigaretten of shag mogen kopen. Dit voorstel was ingediend door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tabaksindustrie leeftijd naar 18

”Vorige week pleitte de tabaksbranche er zelf voor om de leeftijd te verhogen naar 18. De regeringspartijen VVD en PvdA hadden in het regeerakkoord al opgenomen om de alcoholleeftijd met 2 jaar te verhogen, eveneens naar 18, omdat onderzoek aantoont dat dat een effectief middel is om schadelijk gebruik door jongeren tegen te gaan. Volgens de tabaksfabrikanten gaat die redenering ook op voor een verhoging van de minimumleeftijd voor de verkoop van tabaksproducten.

Rokers COPD en halotherapie

Ministerraad enthousiast reageerde op zijn voorstel

Van Rijn zei dat de hele ministerraad enthousiast reageerde op zijn voorstel. Hij zei dat het belangrijk is een norm te stellen, die scholen en ouders helpt om het roken onder de jeugd tegen te gaan. De staatssecretaris erkende dat bij zo’n norm altijd vragen opkomen over de handhaving ervan.”
Deze maatregel is een stap in de goede richting. Jongeren moeten elkaar niet proberen te kopiëren door te beginnen met roken. Hopelijk zal het aantal jongeren welke (graag) een sigaret opsteken komende maanden en jaren gaan dalen.

Bronnen:

Open chat
1
Hallo,
We helpen u graag bij eventuele vragen, stuur een bericht of bel ons op 075 76 000 26